Brandmästarens bästa tips för säker eldning

Räddningstjänsten har redan ryckt ut på flera markbränder orsakade av hemmaeldning i år. Nu varnar brandmästaren inför Valborgseldandet.

Brandmästare Henrik Johansson tipsar om hur man eldar säkrast hemma i trädgården.

Brandmästare Henrik Johansson tipsar om hur man eldar säkrast hemma i trädgården.

Foto: David Skoog

Gotland2023-04-25 12:40

På måndagen fick räddningstjänsten rycka ut både till Tofta och Östergarn för att släcka bränder som orsakats av att man eldat trädgårdsavfall hemma. 

– Det gick bra i båda fallen den här gången. Det är väldigt vanligt att vi får åka på den här typen av larm, säger brandmästaren Henrik Johansson.

Men han vill ändå ge några konkreta tips och råd till den som vill elda hemma, i synnerhet nu inför Valborg då det också anordnas Valborgseldar på flera platser runt om på Gotland.

– Man bör planera sin eldning i förväg och tänka på att det kan gå galet. Att planera innebär bland annat att dra fram vatten och se till att man har räfsor och krattor i närheten. Ibland sticker elden iväg i gräset, och då är det bra med räfsor för att hindra den att sprida sig vidare. Det är också bra att vara flera personer som hjälps åt att elda och hålla koll.

Ett annat fel många gör är att elda för mycket på en gång.

 – En stor hög orsakar ofta gnistregn som kan vara svårt att kontrollera. Då är det lätt hänt att det tar eld en bit bort, säger Henrik Johansson.

undefined
Planerad eldning är en förutsättning för att kunna förhindra markbränder som sprider sig.

Om man eldar hemma på gården är det sällan problem med att lotsa räddningstjänsten rätt om olyckan skulle vara framme. Men om man eldar i exempelvis ett änge gäller det att ha koll på adressen dit så att man säger rätt om man skulle behöva ringa 112.

– Jag ser gärna att man försöker ha koll på SMHI:s prognos också. Om det ska blåsa upp är det kanske bäst att vänta med brasan. Det är inte ovanligt att man kanske sänker garden när man eldat några timmar, och så kommer eftermiddagsbrisen, det blåser upp och kanske från en annan vindriktning, säger Henrik Johansson.

Att brasan brunnit ut betyder inte att faran är över. I askhögen kan det glöda i flera dagar.

– Det är säkrast att se till att man vattnar igenom ordentligt. Annars kan elden få ny fart långt efter det att man lämnat platsen, säger Henrik Johansson.

undefined
Valborgmässoafton betyder stora brasor runt om på Gotland. Men tänk på att glöden i askhögen kan pyra i flera dagar.

Det råder inget generellt eldningsförbud på Gotland för tillfället, och SMHI har heller inte utfärdat någon varning för gräsbränder. Men det är torrt i skog och mark, och prognosen för helgen ser ut att inledningsvis inbjuda till trädgårdsarbete. Lördagen ska bli solig och med temperaturer uppemot tio grader. Söndagens prognos, Valborgsmässoafton, är mer osäker och det ser faktiskt ut att komma välbehövligt regn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!