Det är på grund av ö-läget som nu Räddningstjänsten på Gotland beslutat att stärka verksamheten vid extraordinära händelser eller höjd beredskap. Behovet finns, menar räddningstjänsten, både i fredstid och under höjd beredskap, och är geografiskt obunden.
”Typuppdrag kan vara arbete vid större markbränder, arbete vid insatser med ett större antal skadade, räddningsuppdrag, återställning och lagning av material efter insats, stödinsatser vid elavbrott, plötsliga behov av transporter som till exempel utrymning eller evakuering samt hjälp med framkomlighet på vägarna. Vid höjd beredskap kan du som ingår i resursgruppen bli krigsplacerade vid räddningstjänsten.”
Mångsidighet kommer att vara styrkan i gruppen, och nu söker räddningstjänsten alltså personer med kunskap inom en rad olika områden som exempelvis sjukvård och räddningsinsats, fordon och verkstad, skogs- och lantbruk, fastighet, el eller vatten- och avlopp, miljö, andra språk.
Maja Allard arbetar med kontinuitet och krisberedskap vid Räddningstjänsten på Gotland:
– Efter att annonsen kommit ut så pågår rekryteringen fram till någon gång efter årsskiftet. Under våren kommer de utvalda att utbildas för att sedan kunna sättas i arbete. Det kommer att handla om ett antal övningstillfällen per år, och därefter får man ta så många larm man kan, säger hon.
– Det här har diskuterats länge fram och tillbaka, sedan har det legat i träda, men nu med tanke på omvärldsläget så har det åter aktualiserats. Det här kommer innebära en stor förbättring för vår organisations robusthet, och i positiv bemärkelse kommer det påverka vår uthållighet för insatser som spänner över en längre tid, säger Maja Allard.
Hon vågar i nuläget inte säga vad insatsgruppen kommer att kosta, men medel kommer att sökas från MSB:s krisberedskapspengar. Dessutom kommer behovet av övertid att minska, vilket i sig kan finansiera delar av den nya verksamheten.
– Styrkan i gruppen kommer att bli dess mångsidighet. När vi larmar så rycker deltagarna på de larm de kan. Det finns inget tvång. Så de larm man åker på och de övningar man är med på som deltagare får man betalt för. Det här är tänkt att det ska gå att kombinera med andra jobb och med familjesituationen.
Initialt kommer 30-talet personer att rekryteras. Men numerären kan komma att öka till uppemot 50 personer.