Oro inför kommande eldningssäsong: ”Elda bara torr ved”

Att inte elda rätt kan få ödesdigra konsekvenser. Nu när elpriserna är skyhöga och torr ved knappt går att få tag i, ökar risken att folk med braskaminer fuleldar – vilket oroar räddningstjänsten.

På Brandförebyggarna har man mycket att stå i när gotlänningar vill få sina eldstäder godkända inför vintern. Mia Neverås, vd Brandförebyggarna, och Tony Lobb, tekniker.

På Brandförebyggarna har man mycket att stå i när gotlänningar vill få sina eldstäder godkända inför vintern. Mia Neverås, vd Brandförebyggarna, och Tony Lobb, tekniker.

Foto: Paula Zielinski

Gotland2022-09-27 20:45

Han säger att folk gärna får se över sitt brandskydd, och gärna utöka antalet brandvarnare.

– Tidigare har man sagt att det räcker med en brandvarnare per våningsplan. Men i dag när många har timpris på elen och tvättar och diskar på natten – så rekommenderar vi att man har en brandvarnare i varje rum, och gärna sådana som talar med varandra. Går en igång så går alla igång.

Men det är inte det enda medskick han vill göra:

– Se till så att du vet var du stänger av inkommande ström. I dag har alla så mycket elektrisk apparatur, och skulle man få brand i något sådant är det bra att veta hur man bryter inkommande ström så att branden inte sprider sig.

Men om man nu sköter sig och eldar rätt, så finns det ändå saker att ta med sig.

– För att få bäst kapacitet på veden ska du klyva den till mindre bitar, ungefär handledsstora. Du ska även tända brasan uppifrån, vilket är motsatsen till vad man lärt sig förut. Ha även koll på hur mycket ved du kan elda i timmen. En normal kamin brukar man säga att man kan elda två-tre kilo i timmen. Men vissa så kallade billighetskaminer klarar bara 1,2 kilo i timmen, säger Mia Neverås.

Elda rätt

Elda bara med torr ved, och klyv den i mindre bitar för ökad effekt och för att få veden att räcka mycket längre.

Har du inte eldat i kaminen på flera år behöver du kontakta brandförebyggarna för att återaktivera den.

Om du har sotning med längre intervall än en gång per år och plötsligt börjar elda mer än 1,5 kubikmeter per år och kamin, så behöver du ställa om till sotning med tätare intervall.

Om du eldat ska eldstaden sedan vila lika länge innan du fortsätter elda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!