Han säger att folk gärna får se över sitt brandskydd, och gärna utöka antalet brandvarnare.
– Tidigare har man sagt att det räcker med en brandvarnare per våningsplan. Men i dag när många har timpris på elen och tvättar och diskar på natten – så rekommenderar vi att man har en brandvarnare i varje rum, och gärna sådana som talar med varandra. Går en igång så går alla igång.
Men det är inte det enda medskick han vill göra:
– Se till så att du vet var du stänger av inkommande ström. I dag har alla så mycket elektrisk apparatur, och skulle man få brand i något sådant är det bra att veta hur man bryter inkommande ström så att branden inte sprider sig.
Men om man nu sköter sig och eldar rätt, så finns det ändå saker att ta med sig.
– För att få bäst kapacitet på veden ska du klyva den till mindre bitar, ungefär handledsstora. Du ska även tända brasan uppifrån, vilket är motsatsen till vad man lärt sig förut. Ha även koll på hur mycket ved du kan elda i timmen. En normal kamin brukar man säga att man kan elda två-tre kilo i timmen. Men vissa så kallade billighetskaminer klarar bara 1,2 kilo i timmen, säger Mia Neverås.