Johan Thomsson är ordförande i Gotlands Skarpskytte och jägargille. Han har många goda råd att delge gotlänningarna för hur man ska undvika att krocka med rådjur men även hur man gör om olyckan inte går att undvika.
- Det som är mest effektivt är att ha koll på vägkanten, säger han och beskriver hur rådjuren många gånger kommer som "en blixt". Därför är det viktigt, menar han, att ha så kallad "split-vision", ett vidvinkelseende för att upptäcka dem i tid.
- Jag som är van ser dem tidigt men jag kan tänka mig att det är svårt att upptäcka dem när man inte är van. Det finns ju fakiskt gotlänningar som inte har sett ett rådjur.
Johan Thomsson berättar att han hört att det är väldigt ovanligt att jägare är inblandade i krockar med vilt. Det är något han tror beror på jägares tränade öga.
- För ett vant öga så går det snabbt att se om det är något annat än en buske i skogsbrynet, säger han och beskriver det ungefär som när man lär sig läsa och till slut kan snabbt läsa av hela ord och meningar bara genom en snabb blick.
Ett annat råd han ger är att vara extra vaksam när man är ute i trafiken vid gryning och skymning samt nattetid. När man kör bil under dessa tider tycker han att det är bra att lligga så nära det går vid vägbanans mittlinje. Han tipsar även om att vissa marker är extra lockande för rådjur vissa tider på året. Rådjuren väljer sina platser, särskilt vintertid, efter grödor. Under snörika vintrar är rapsfälten populära.
- Jag vet att det förra året skedde flera olyckor med rådjur i Levide just vid rapsfält, det var på ungefär samma plats varje gång.
-Rådjursolyckor är dessvärre något vi gotlänningar får vänja oss vid, säger Johan Thomsson och beskriver hur rådjursstammen ökar stadigt.
- Det kan man se på avskjutningsstatstiken men även bara genom att gå ut en kväll och titta på markerna.
Ett rådjur väger i genomsnitt 25 kilo och har relativt korta ben, att jämföra med älg som genom sina långa ben lätt hamnar uppe på motorhuven och även kan träffa bilrutan. Vid en krock med ett rådjur däremot blir skadorna på bilen ofta omfattande men väldigt sällan några personskador.
- Mig veterligen har aldrig ett rådjur kommit upp i vindrutan, de hamnar i grillen, säger Johan Thomsson och trycker på att det som gäller när olyckan är framme är att absolut INTE väja.
- Det bästa är naturligtvis att bromsa om det går men jag vill verkligen poängtera att man inte ska väja.