Rådigt ingripande av husägaren i Alskog

Räddningstjänst från Garda, Hemse och Visby fick rycka ut på ett larm om en brand i ett boningshus i Alskog, strax efter klockan 15 i går.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-02-12 04:00
Branden startade i en elcentral på övervåningen och kunde snabbt ha spridit sig om inte husägaren ingripit så snabbt som han gjorde.
- Tack vare att han lyckades släcka så pass mycket av branden själv så blev det inte några omfattande skador, säger vakthavande brandmästare Henrik Johansson.

Hällde vatten på elden
När branden i elskåpet startade befann sig husägaren i bostaden. När han upptäckte eldsvådan kastade han vatten på den från en hink eller bytta.
Enligt brandmästare Henrik Johansson var det ett rådigt ingripande att kasta vatten på branden - trots att det rörde sig om elektricitet.
- Helst ska man släcka elbränder med kolsyra eller pulver, men vatten fungerade i detta fall och han stod troligtvis så långt i från att det aldrig var någon risk för stötar från elen, säger han.

Rökskador
Skadorna begränsades till rökskador på vindsvåning och på elcentralen. Efter släckningen kontrollerade räddningstjänsten från Visby väggarna i huset med en värmekamera för att eliminera ytterligare brandrisk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om