Radion tvingades flytta redaktionen

Vid halvelvatiden i går förmiddag tvingades personalen på Sveriges Radio Gotland utrymma sina lokaler på A7-området med anledning av den misstänkta bomben vid Skatteverket. - På mindre än en timme hade vi flyttat hela redaktionen till Visborg, säger nyhetschefen Thomas Zielinski.

Radio Gotlands nyhetschef Thomas Zielinski, programchef Lasse Eskelind och kanalchef Helena Bremberg.

Radio Gotlands nyhetschef Thomas Zielinski, programchef Lasse Eskelind och kanalchef Helena Bremberg.

Foto: Christer Nilsson

Gotland2011-04-12 04:00

Sveriges Radio Gotlands lokaler ligger alldeles intill Skatteverket och den misstänkta bomb som hittats där. I går morse höll man sig kvar i radiohuset så länge som möjligt.


På plats i Stockholm
- Polisen avrådde oss från att stanna men gick med på det om det var så att vi själva ändå ville stanna kvar, berättar nyhetschefen Thomas Zielinski.

Efter nyhetssändningen klockan 10.30 utrymdes dock lokalerna.

- Direkt efter nyhetssändningen tog med oss vår bärbara utrustning. Och vid nyhetssändningen en timme senare var vi installerade i tillfälliga lokaler på Visborg, redogör Thomas Zielinski.

Medan evakueringen pågick, sände SR Gotlands utsända från Stockholm, sändningar som varit inplanerade sedan länge. Sändningar om senaste nytt i bombfallet återupptogs så snart man installerat sig på Visborg.

Sveriges Radio har ansvar för att fungera som informationskanal i hela landet om till exempel allvarliga olyckor skulle inträffa och befolkningen behöver löpande information, och därför måste Sveriges Radios sändningar i landet alltid fungera.

På Gotland finns därför också ett avtal om att SR Gotland ska få tillgång till lokaler på Visborg vid tillfällen som detta.

- Vi har ju aldrig testat detta tidigare, men i dag fick vi bevis på att beredskapen fungerar, konstaterar Thomas Zielinski.


Många möjligheter
Radio Gotland kunde under gårdagen fortsätta att sända via sitt radiohus på A7-området, men det finns flera andra möjligheter, berättar SR Gotlands tekniker Sivert Nordström:

- Just nu passerar sändningen vårt radiohus, men vi har många olika möjligheter. Sveriges Radios driftcentral i Stockholm kan ta hand om våra sändningar på flera vis; vi kan till exempel gå direkt via Follingbomasten - så tyst blir det aldrig, lovar Sivert Nordström.


Teknikutbildning
Runt 15 personer fanns i tjänst inom SR Gotland, och på obestämd tid framöver jobbar alltså redaktionen från en konferenslokal i Region Gotlands fastighet Rådhuset på Visborg.

I dag, tisdag, ska SR Gotland ha en utbildning i mobil teknik, om att arbeta "ute på fältet".

- Kanske får vi hålla den härifrån, funderar man i lokalerna på Visborg.

Bombhotet tvingades Radfio Gotlands redaktion att flytta från radiohuset på A7 till provisoriska lokaler på Visborg.
Bombhotet tvingades Radfio Gotlands redaktion att flytta från radiohuset på A7 till provisoriska lokaler på Visborg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om