På Filehajdar finns Sveriges största bestånd av apollofjärilar. Forskare vid Linnéuniversitetet vill studera arten där den inte ännu drabbats av nedgång.
– Gotland och Öland är med mycket sol och fina somrar mycket bra om man vill studera fjärilar, säger Markus Franzén vid Linnéuniversitetet.
Han ansöker om att få föda upp apollofjärilar och förse dem med radiosändare. I sommar görs en pilotstudie med 10– 20 fjärilar, för att 2021 övergå till ett fullskaligt projekt med 100 individer. De förses med mycket små radiosändare.
– Vi kommer att få en massa information, hur de rör sig, var de lägger sina ägg, var de tillbringar natten, hur de söker föda och mycket annat, berättar Markus Franzén.
Apollofjärilen klassas som nära hotad i Artdatabankens rödlista. Bättre kunskaper om beteendet ökar kunskapen om hur arten bäst bevaras för framtida generationer.
Markus Franzén driver sedan tidigare ett annat projekt med fjärilar på Gotland. 2017 fick Linnéuniversitetet pengar för att undersöka hur betesdrift påverkar väddnätfjärilen. Påverkan av djurbete blev påtaglig under torkan 2018, då dispens gavs för djur på mark som inte är avsedd att betas.
– I undersökningen ingår även svartfläckig blåvinge och apollofjäril. De drabbades mycket hårt av torkan. Den svartfläckiga blåvingen minskade dramatiskt, berättar Markus Franzén.
Projektet om väddnätfjärilen pågår till och med 2022. För apollofjärilen har inget bidrag beviljats, men projektet är tänkt att pågå till 2025.