Rådjursolyckor ökar dramatiskt

Rådjursolyckorna har ökat dramatiskt under årets första månad.– Kylan och den djupa snön kan vara en orsak, menar Benny Melin, viltansvarig på Gotlandspolisen.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2010-02-02 04:00
Under januari månad inträffade 16 viltolyckor på de gotländska vägarna. I samtliga fall var det om rådjur som blev påkörda.
Totalt 17 djur har varit inblandade, vid en olycka i Hejde blev två djur påkörda samtidigt.

Stammen har ökat
Jämför man med januari i fjol har det skett en dramatisk ökning. Då rapporterades bara tre trafikolyckor med rådjur inblandade.
- Ja, ökningen är mycket kraftig, men vad det beror på kan man bara spekulera om, säger Benny Melin, Gotlandspolisens viltansvarige i ett pressmeddelande.
Att stammen har ökat är givetvis en faktor. Men han tror även att den djupa snön har haft betydelse.
- Normalt står djur ganska stilla när det är kallt för att inte göra av med onödig energi, men det kan vara så att de i år, med så mycket snö, flyttar om för att hitta bättre och näringsrikare matställen, funderar han.

Flest i Hejde
Hejde är den socken där flest rådjursolyckor har inträffat. Tre stycken, med totalt fyra djur inblandade har polisen fått rapport om under januari.
Även i närliggande Buttle och Guldrupe har olyckor skett. Och från både Kräklingbo och Tingstäde har två viltolyckor rapporterats.
16 olyckor på en månad är väldigt mycket mätt med gotländska mått. Under hela 2009 anmäldes 92 viltolyckor och året dessförinnan 54. På ett helt år.

Vilsna killingar
Nu har vi haft 16 på en månad. Och dessutom en månad då det inte brukar inträffa många viltolyckor.
Maj är den månad då normalt flest viltolyckor sker, cirka 25 procent av alla olyckor sker då.
Orsaken är att det är då getterna stöter bort sina fjolårskillingar, vilka då blir vilsna och lätt förirrar sig ut på vägarna. Även juni och juli brukar vara mer olycksdrabbade än övriga månader.
En viltolycka måste anmälas till polisen.
Person- och fordonsuppgifter samt olycksplatsen, vägnummer och eventuella kännemärken ska uppges. Dessutom viltslag, om djuret finns kvar på platsen, eller i vilken riktning den försvann.
En speciell markeringsremsa kan användas för att markera olycksplatsen.
Man ska inte själv förfölja ett skadat djur. Polisen kontaktar en jägare med särskild kompetens samt utbildad hund för att spåra det påkörda djuret.
För följande viltslag gäller anmälningsplikt: älg, hjort, rådjur, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!