Minskat antal rådjursolyckor på ön

Antalet rådjursolyckor har minskat rejält i år jämfört med i fjol. ”Vi hade en topp förra året”, säger Johan Månsson på länsstyrelsen.

Antalet rådjursolyckor på Gotland har minskat sedan i fjol då över 900 olyckor rapporterades in.

Antalet rådjursolyckor på Gotland har minskat sedan i fjol då över 900 olyckor rapporterades in.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2022-12-18 18:01

Under 2021 rapporterades 923 rådjursolyckor in från trafikanter på Gotland. Hittills i år har 643 rådjur dödats på vägarna. Med några dagar kvar på året väntas antalet rådjursolyckor dock ännu stiga något.

– Prognosen för 2022 är cirka 700 rådjursolyckor, vi hade en topp förra året, säger Johan Månsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen på Gotland. 

Vad minskningen i år beror på är oklart:

– 2021 kanske var en peak, frågan är hur det fortsätter, säger Johan Månsson. 

undefined
Rådjur i skymningen

En orsak skulle kunna vara rådjursjakten. I år har antalet rådjur minskats med 4 000 till 5 000 individer, nytt för i år är även att bockjakt har införts. 

Länsstyrelsen ansvarar för viltförvaltningen på Gotland med hjälp av länets viltförvaltningsdelegation, som nu hållits för sista gången i år. Under mötet diskuterades förutom rådjursstammen även det faktum att dovhjorten har etablerat sig på ön. 

 Exakt hur många vilda dovhjortar som finns på Gotland är inte känt.

– Det finns en flock vid Hall-Hangvar naturreservat. De kom ut från ett hägn för 20 år sedan och är nu ett 30-tal. De lever i flock och har knoppats av i ett antal satellitflockar, säger Johan Månsson. 

Enligt Johan Månsson behöver Gotland en strategi för framtiden när det gäller dovvilt. Han menar också att det är viktigt att agera i tid. 

– Ska vi göra något så ska vi göra det nu, säger han.

LRF Gotland är emot att det ska finnas vilda dovhjortar på Gotland. De menar att dovhjorten lokalt kan orsaka mycket stora skador för lantbruket om antalet individer ökar.

undefined
Landshövding Anders Flanking är även ordförande för länets viltförvaltningsdelegation.

Viltförvaltningsdelegationen har ännu inte tagit ställning i frågan om dovhjortarnas etablering på Gotland.

– Dialogen har inte landat. Det är viktigt att vi har fler möten, vi behöver prata om de här frågorna, säger landshövding Anders Flanking, som också är ordförande i viltförvaltningsdelegationen. 

Dovhjorten klassas inte som en invasiv art och skaderekvisit för skyddsjakt på dovhjort finns inte än på Gotland, då det inte har kommit in några rapporter om skador. 

På andra platser i Sverige har man dock sett att dovhjorten kan ställa till med stora skador på kort tid. 

I fjol inträffade en trafikolycka med dovhjort på Gotland.

– Dovhjorten är större än rådjur och konsekvenserna av att krocka med en dovhjort är större, säger Johan Månsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!