Det blir en helhelg med föreläsningar, mingel och diskussioner på temat hållbarhet på Rindi den 27-28 november. Initiativtagare är Iida Pyykkö, tidigare student, nu lärare vid programmet för hållbar utveckling vid Uppsala universitet Campus Gotland.
– Jag blev så väldigt imponerad över Ålands arbete med hållbar utveckling att jag – när jag återvände till Gotland efter mina studier – kände att något måste göras, berättar hon.
Efter att ha pratat ihop sig med universitetet växte så idén om ett event på temat, särskilt ämnat att locka till diskussion och eftertanke och där förhoppningen är att samla både näringsliv, myndigheter, studerande och allmänhet.
På agendan står hållbar mat med Food Rescue Gotland som i samarbete med Stora Coop tar tillvara mat som annars skulle slängas. Åland bidrar med sina erfarenheter från hållbarhetsnätverket Bärkraft, men även Gotlands Energicentrum finns på plats. Med många fler.
– Vi vet att det kan vara skrämmande att prata hållbar utveckling, kanske allrahelst med universitetsstuderande i ämnet, och det vill vi helt komma ifrån med det här eventet. Kom och prata med oss, säger Fie Broker-Bulling, doktorand vid Institutionen för geovetenskaper, Naturresurser och Hållbar utveckling.
Förutom många diskussioner om sätt att få Gotland att utvecklas mer hållbart bjuds under hela helgen även på gratis lunch och fika gjort på produkter som annars skulle hamnat i soporna.