Räkning pågår

Tidigast på torsdag står det klart om de sent inkomna förtidsrösterna och personkryssen ändrar valresultatet. Det gotländska valet får nu kritik av valarbetare för hur det genomförts.I Fardhem begicks ett misstag på valnatten när en röst för mycket slank igenom och räknades.

Fardhem. En av de här rösterna är felaktig, men har ändå räknats.

Fardhem. En av de här rösterna är felaktig, men har ändå räknats.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2010-09-22 04:00
När valförrättarna räknade ihop rösterna i Fardhem insåg man att man fått in en röst för mycket. Vilket parti den extra rösten tillföll vet man inte.
- Det får vi kanske utreda hur det kan ha gått till, säger valnämndens ordförande Thomas Thomasson.
Troligen hade två likadana valsedlar hamnat i samma kuvert. Om det var röster till kommunfullmäktige eller riksdagen är okänt.
- Det händer att det råkar bli flera valsedlar i samma kuvert. Vi plockade bort två tre stycken sådana, men den här missade vi tyvärr, säger Göran Kolmodin, vice ordförande i Fardhems valkrets.
Efter två omräkningar av alla röster i Fardhem gav valförrättarna upp och lämnade in valurnorna. Det innebar att den extra rösten räknades. Enligt vallagen måste en röst räknas om man en gång lagt ner den i valurnan.
- Det är förstås allvarligt och här har rösträknarna gjort fel. Hade vi vetat vilket parti rösten gick till så hade det förstås varit enklare, men det vet vi inte, säger Thomas Thomasson.

1 200 sena röster
Räkningen av de sent inkomna förtidsrösterna och personkryssen pågår nu för fullt. I går blev de gotländska riksdagsledamöterna klara, men vilka som kryssats till kommunfullmäktige och vilka eventuella förändringar det innebär, står inte klart förrän tidigast torsdag eftermiddag.
Det var över 1 200 förtidsröster som inte hann fram till sina vallokaler till valdagen, 300 fler än vid förra valet. Dessa röster kommer man också att börja räkna i dag, och även de kan vara färdigräknade på torsdag.
På länsstyrelsen var 20 personer fullt upptagna med rösträkningen under länsassessorn Morten Spencers ledning i går.
- Detta är det finaste jobbet man kan ha, säger han.

Kritik mot valet
Det har förts fram kritik mot hur valet gått till i vallokalerna runt om på Gotland. Valarbetaren Robert Hall, som arbetat som valobservatör, menar att risken för valfusk var stor. Bland annat plomberades inte valurnorna, vilket bör göras, säger Robert Hall till Radio Gotland. Han anser också att representanter från fler partier än ett ska finnas bland dem som arbetar i valokalerna.
Morten Spencer tillbakavisar kritiken med hänvisning till vallagen.
- Det står ingenstans att valurnorna ska vara plomberade, och det finns inga direktiv om att funktionärerna ska vara från flera partier. Men visst kan man ha sådana synpunkter, säger han.
En valsedel förs fram till Morten Spencer för bedömning. Den har blivit något perforerad, kanske har den legat under ett annat papper som väljaren skrivit på. Han studerar den ett par ögonblick och bestämmer sig sedan för att släppa igenom den.
- Det finns alla varianter, de kan vara rivna i kanten eller kladdade på eller vad som helst. Men jag friar hellre än fäller, det måste vara den demokratiska principen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!