Bevattningsförbudet gäller för abonnenter anslutna till det kommunala vattenledningsnätet i Visby, Väskinde, Västerhejde, Tofta, Eskelhem, Sanda och Västergarn.
Men nu funderar regionen på att upphäva förbudet med anledning av coronapandemin.
– Det är kopplat till hur mycket folk det kommer att vara på Gotland. Om det inte kommer så många människor finns det kanske ingen anledning till bevattningsförbud. Men det är för tidigt att säga, vi har inte kommit fram till något beslut än, , säger Patric Ramberg, teknisk direktör vid Region Gotland.
Vad finns det för anledningar för och emot ett beslut att häva förbudet?
– Om vi inte häver förbudet skapar vi möjlighet för våra grundvattentäkter att återhämta sig, vilket de inte har gjort än. Just nu ligger de under det normala alternativt mycket under det normala. Samtidigt är det inte så lätt eftersom vi inte vill att folk ska ha det jobbigare än nödvändigt. Det finns flera aspekter att ta hänsyn till.
Klart är att regionen liksom alla andra inväntar besked från Folkhälsomyndigheten angående resor i sommar innan något beslut kan fattas.
– Jag har bara varit här sedan 2013 och sedan dess kan jag inte minnas något år där det inte varit bevattningsförbud. Det jag däremot vet är att vi inte haft den här omfattningen på förbud som vi har nu särskilt många år. Förra året var det totalförbud och det har vi bara haft några enstaka år, säger han.
Vad beror förändringen på?
– Det har blivit mer och mer omfattande för varje år beroende på att vi ser tydliga effekter av klimatförändringar. Men sannolikt beror det även på att vi, som vi tror, under ganska lång tid tagit ut mer vatten ur grundvattentäkterna i Visby än vi borde ha gjort, säger Patric Ramberg.
Regionens vatten- och avloppsförsörjning utgörs av drygt 40 vatten- och avloppsreningsverk samt ett hundratal avloppspumpstationer. Region Gotland använder i dag 27 täkter för dricksvatten, däribland ytvattentäkterna vid de båda insjöarna Tingstäde träsk och Bästeträsk, samt Östersjön – vid avsaltningsverket i Herrvik samt det nybyggda avsaltningsverket vid Kvarnåkershamn.
– Undersökningar görs hela tiden och vi får mer och mer kunskap och ny teknik som gör att vi kan mäta på ett säkrare och annorlunda sätt. Vi får ny kunskap hela tiden. Men just nu avvaktar vi beskedet från Folkhälsomyndigheten, säger Patric Ramberg.