Ramslöken som är vanlig på Gotland har under de senaste åren blivit mycket populär. Ett sätt att äta den är att göra ramslökspesto. Men om man har riktig otur kan peston bli en grogrund för det dödliga bakteriegiftet botulism. Det misstänks ha hänt i Frankrike där fem personer nu vårdas på sjukhus i respirator efter att ha ätit lokalt producerad ramslökspesto.
– Clostridium botulinum som bakterien heter bildar ett ganska kraftigt gift. Botulism finns ju i omgivningen även här. Allt beror ju på hur man hanterar livsmeden så att bakterien inte ska växa till, säger Region Gotlands förre smittskyddsläkare Sven Montelius.
Att insjukna i botulism är ovanligt i Sverige. De senaste åren har det bara inträffat något enstaka sjukdomsfall i Sverige och inget på Gotland.
– Det vanligaste, även om det nu är ytterst ovanligt, är att det finns i kött eller fisk som inte tillagats rätt, säger Sven Montelius.
Bakterien Clostridium botulinum växer endast i syrefri miljö genom att bilda sporer. Både bakterier och sporer finns i jord, tarmen hos djur och i bottenslammet i olika vattendrag. Sporerna förekommer enligt Folkhälsomyndigheten ofta i födan men förstörs i regel vid tillredning och konservering. Om maten inte tillreds korrekt kan sporer växa ut och bilda toxinet.
I just hemgjorda oljeinläggningar, som exempelvis pesto, som förvaras för varmt kan giftet växa till.
– Är det förvarat kallt så tror jag risken är liten för att det ska bildas botulism. Men man kan tänka sig för även i Sverige om man tillagar sådan pesto.
Sedan 1969 har runt 30 fall av botulism rapporterats i Sverige. I fyra fall har kryddsill angetts som smittkälla, fyra personer har smittats av rökt lax och tre personer av gravad fisk.
Botulinumtoxin är ett av de starkaste gifterna man känner till. Ett snapsglas rent botulinumtoxin skulle räcka för att ta död på hela Sveriges befolkning, enligt Folkhälsomyndigheten.
Giftet ger förlamningar i kroppen, bland annat i andningsmuskulaturen. Detta kan leda till döden.