Den slutsatsen drar Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi vid Stockholms universitet. Han gör det utifrån en sannolikhetsbedömning av hur det brukar gå till vid den här typen av brottslighet.
- Stulet guld är extremt lätt att avyttra. Det är väldigt dyrt och just nu är det extra värdefullt mitt i den ekonomiska kriser, säger Jerzy Sanecki till helgotland.se.
Han fortsätter:
- Det finns ett väl utbyggt nät av hälare och mellanhänder som mot en rundlig provision utnyttjar sina kontaktnät för att sälja guldet vidare. Oftast smälts det ned, om det inte är väldigt speciella föremål.
För närvarande sitter två misstänkta män häktade, men polisen säger ingeting om stöldgodset. Det förvånar inte Jerzy Sanecki, som menar att polisen följer gängse rutin och hemlighåller sådana uppgifter med hänsyn till förundersökningssekretess. Men han misstänker starkt att det också kan finnas en faktisk omständighet bakom bristen på besked om stöldgodset: att det helt enkelt är borta.
- Det är ju bra att man lyckats gripa två personer, men om vi utgår ifrån hur det brukar vara i sådana här fall så går det oftast med blixtens hastighet att göra sig av med det stulna. Det är ju det ultimata beviset om de åker fast med stöldgodset på sig så det vill man för allt i världen inte göra.
Så hur sannolikt anser du att det är att det som stals från guldsmedsbutiken i Visby kommer att återfinnas?
- Ja om de inte är så att de greps med stöldgodset på sig så är det tyvärr stor risk för att det blir svårt både att hitta det, och kanske också att fälla dem .
Det som kan tala mot ett sådant scenario är att brottet utfördes just på Gotland, menar krmininologiprofessorn:
- Det är klart att den här typen av brott, och de kontakter som krävs, är vanligare i storstadsregionerna. På Gotland är det svårare att gömma sig och framför allt att komma oupptäckt därifrån. Det är ju en ö. Så ni kan ju förstås ha tur!