Rapporter om brist på oxfilé inför nyårsafton

I vissa butiker går det knappt att få tag på någon alls, och i andra ser läget betydligt ljusare ut. Helagotland.se gjorde en rundringning till Visbys stora butiker för att stämma av oxfilétillgången inför nyårsafton.

På Ica Maxi i Visby är det helt slut på svensk oxfilé, både hel och i bit.

På Ica Maxi i Visby är det helt slut på svensk oxfilé, både hel och i bit.

Foto: Pär Ullrich

Gotland2021-12-29 17:12

På Ica Maxi i Visby är det helt slut på hel svensk oxfilé samt oxfilé i bit, men däremot berättar Stern Vedin, kött- och charkansvarig på butiken, att det ännu går att få tag på skivor av den mest populära köttdetaljen när det vankas nyårsmiddag.

– Vi försökte beställa svensk oxfilé för flera månader sedan, men det är helt slut hos leverantören, säger han. 

På Stora Coop i Visby ser situationen ljusare ut, meddelar butikschefen Markus Wahlgren.

– När det gäller gotländsk oxfilé kan det vara lite svårt att få tag på, men svensk oxfilé finns det att få tag på i nuläget. Man ska dock inte vänta till torsdag eftermiddag om man ska köpa svensk oxfilé här, för vid det laget kan det vara slut, säger han.

undefined
Markus Wahlgren, butikschef på Stora Coop i Visby.

På Willys i Visby finns en hel del brasiliansk oxfilé samt frysta filéer, men vill man ha färsk svensk börjar det bli bråttom om man vill få tag på en bit.

– Vi har litegrann svensk kvar, ett par backar på bit, så det är bäst att passa på, säger Jan Hägglund, kött- och charkansvarig.

Skulle man dock inte få tag på någon oxfilé inför nyårsafton tycker inte Stern Vedin på Ica Maxi att man ska fälla några tårar. Han menar att det finns alternativ som till och med kan vara bättre.

– Hittar man en fin biff eller entrecôte så fungerar det minst lika bra. Oxfilén är visserligen mör och fin, men den har inte så mycket smak. Jag tycker att man ska välja en fin marmorerad biff istället, säger han. 

På Stora Coop i Visby finns det ännu en del svensk oxfilé kvar att införskaffa för den som vill servera denna köttdetalj på nyårsafton.
På Stora Coop i Visby finns det ännu en del svensk oxfilé kvar att införskaffa för den som vill servera denna köttdetalj på nyårsafton.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!