Rasrisk finns även på Gotland

I norska Ålesund skadades flera människor när ett bergblock rasade mot ett bostadshus. Även på Gotland är många hus byggda på eller alldeles intill klintkanten och nu ställs frågan om en liknande olycka kan hända här. Rasrisk finns alltid, menar geologerna.

Gotland2008-03-28 04:00
Det som utgör störst risk på Gotland, är enligt Mikael Erlström på Statens Geologiska Undersökning, SGU, att den mjuka kalkstenen närmast stranden följer med vattenrörelserna ut i havet och överhänget av hård kalksten blir så tungt att det rasar.
- Vattnet underminerar klinten successivt och när överhänget blir för tungt ger det med sig. Risk finns det alltid och det har ju förekommit ras från klintkanten, säger Mikael Erlström.
På sina håll, till exempel vid Högklint är den översta hårda kalkstenen upp till 20 meter tjock. Sedan tunnar den ut ju längre norrut man kommer och vid Ireviken mäter den mellan åtta och tio meter. Ju tjockare och tyngre desto större rasrisk.

Lugnt berg
Samtidigt är dock geologerna på SGU, Sven Arvidsson och Mikael Erlström, överens om att gotlänningarna kan känna sig ganska lugna.
- Rent generellt borde det inte kunna hända en likadan olycka på Gotland som i Norge. Ni har en lugn och fin bergrund med sediment som lagrats under lång tid. Det ger ett segt och bra berg. I Norge handlar det om havsbotten som rest sig ur Atlanten, säger Sven Arvidsson på SGU.
Sprickor och spänningar i berget ges som förklaring till den allvarliga olyckan i Ålesund.
Enligt Dagens Nyheters nätupplaga varnade geologen Geir Bertelsen, från bolaget Geo Bergen för rasrisken när bostäderna skulle byggas på området nedanför höjden. Efter att ha konstaterat en spricka runt en del av berget gav han rådet att en del borde sprängas bort innan bygget drog i gång. Sprickan låg runt den del av berget som nu har rasat ned.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om