Rätt i tiden att starta eget inom Hemtjänsten

Det ser mörkt ut inom den offentliga sektorn framöver. I alla fall om man saknar akademisk examen.
Det var det samlade intrycket bland de jobbsökande deltagarna efter tisdagens seminarium om framtidens jobb på Gotland.
Men det finns ett rekryteringsbehov. Störst är det inom gymnasieskolan där 90 nya lärare kommer att behövas.
Och nu ligger det helt rätt i tiden att starta eget inom hemtjänstområdet.

Gotland2004-09-22 04:00
Det finns ett rekryteringsbehov inom den offentliga sektorn, men för att få jobb krävs oftast högskoleutbildning och spetskompetens. Det framkom i går då Trygghetsrådet var framme vid den tredje delen i sin seminarieserie om framtidens jobb på Gotland. Företrädare för högskolan, kommunen och Försäkringskassan delgav seminariedeltagarna, flera av dem före detta Flextronicsanställda, sina prognoser.
Lars Danielson, barn- och ungdomsförvaltningens chef, berättade att det behövs 130 nya lärare, framför allt på gymnasienivå. Längre fram kommer emellertid rekryteringsbehovet att mattas av, dels i takt med att elevantalet minskar, dels på grund av att dagens lärare jobbar längre.
­ Förut fanns en tendens att lärarna flydde sina yrken, i dag är tillfredsställelsen större, sade Danielson.
Omsorgen om äldre och handikappade har reformerats de senaste åren. Den forna institutionsvården har alltmer ersatts av vård i mindre grupper eller i det egna hemmet.
­ I dag krävs mer kompetens inom hälso- och sjukvård och mindre kompetens inom städning och tvättning, sade Lena Lager, chef för Gotlands äldreomsorg.
En annan stor förändring är den konkurrensutsättning som sker inom vården, berättade hon.
­ När det gäller hemtjänst ska man från och med den 1 januari kunna välja vem som ska bedriva vården. Så om man vill starta eget inom det området är det nu man ska göra det, berättade hon.
Fram till 2015 beräknas 511 personer inom förvaltningen att gå i pension. Det kommer också att behövas utbildade socialsekreterare.
Finns det inget behov av korttidsvikarier inom omsorgen? undrade en seminariedeltagare.
­ Just nu har vi gott om folk, vi blir nerringda av folk som vill jobba. Man får börja som timvikarie, det är så man kommer in, sade Lena Lager.
Det tyckte flera av deltagarna ändå lät hoppfullt.
<span class=MR>Antalet stiger 2010</span>
Antalet äldre kommer inte att genomgå några dramatiska förändringar de närmaste åren. Inte förrän 2010 då antalet kommer att stiga. Då är frågan om samhället kommer att mäkta med vårdbehovet. Förmodligen får vi vänja oss vid att samhället inte tar lika stort ansvar för omsorgen, trodde Lena Lager.
­ Vi ser ju redan i dag att anhöriga gör jättemycket, sade hon.
Tekniska förvaltningen och dess 600 anställda har ett brett ansvarsområde som omfattar bland annat hamnar, kommunala gator, kollektivtrafik, vatten och avlopp, fastighetsdrift och städning.
Förvaltningen kommer inte att expandera framöver, enligt Lena Köhn, personalchef.
­ Snarare blir vi mindre när vi blir mer av en beställarorganisation. Vi kommer att göra mindre själva och lägga ut mer på entreprenad, förutspådde hon.
Rekrytering kommer att ske, men mest för att ersätta folk som går i pension. I övrigt rör det sig mest om ytterst specifika tjänster som behöver tillsättas, till exempel stadsträdgårdsmästare eller trafikingenjörer.
­ Om en trafikingenjör slutar blir det jättesvårt för oss att hitta en ny, med tanke på att Gotland är så avgränsat. Det är ju inte så att det går horder av trafikingenjörer utanför och väntar, sade hon.
<span class=MR>Kongresshallen kan ge jobb</span>
Kongresshallen kan komma att medföra några nya jobb inom skötsel och fastighetsservice, och om Gotland får en egen sopförbränningsanläggning kan det behövas ett antal processtekniker för att driva den.
Den som vill ha en framtid på Försäkringskassan, där ungefär hälften är akademiker, bör kunna språk, gärna finska, spanska, franska eller tyska. Personalomsättningen är 10 procent. Inom kommunen IT-centrum ser det inte ut att behövas fler anställda de närmaste åren. Möjligtvis kan det bli aktuellt med projektanställningar i samband med kortare projekt.
­ Vi har press på oss att effektivisera. Den stora dataexplosionen har planat ut, nu handlar det mer om att hålla liv i grejorna, sade IT-centrums Dan Lindgren.
Desto ljusare ser det ut för Högskolan på Gotland som har haft en stark tillväxt de senaste åren. I dag har skolan 2 000 helårsstudenter. Målet är en fördubbling till 2008, enligt Bengt Jönsson, adjunkt i företagsekonomi.
Han berättade att det kommer att behövas nyrekryteringar på lärarsidan, men det var svårt att säga inom vilka områden. Studenter är så trendkänsliga.
­ Det beror på vilka program vi startar. Den senaste tiden har det varit en väldig dipp när det gäller sökande till IT-utbildningar. Däremot tror jag att det blir mycket design och spelutveckling framöver.
För att få en tjänst som adjunkt, lektor eller professor krävs lång utbildning, men det finns även möjligheter på den administrativa sidan.
­ Vi har en relativt stor förvaltningsdel som växer i förhållande till expansionen. Men behovet är mindre behov där än på lärarsidan.
Den allmänna reaktionen vid de avslutande gruppdiskussionerna var att rekryteringsbehovet inte verkar vara så stort inom den offentliga sektorn. Och att det krävs akademisk utbildning för att ta sig in på arbetsmarknaden.
­ Men det finns alltid en annan väg in, till exempel personlig marknadsföring, påminde Trygghetsrådets Jaana Vinberg.
Lars Danielson: Det kommer att behövas 130 nya lärare, men på sikt kommer behovet att mattas av, enligt Lars Danielson, buf.
Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om