Polisen på Gotland jobbar hårt för nykterheten i trafiken.
Hittills i år har 10600 förare stoppats i alkokontroller. 115 rattfyllerister har åkt fast.
Redan förra året kunde konstateras att Gotlandspolisen låg i topp i det här arbetet. Enligt statistiken var Gotland ett av de fem bästa distrikten i landet på att jaga rattfyllerister.
-Ja, vi är duktiga på rattfyllerikontroller, konstaterar Roger Nyd, chef för den relativt lilla trafikavdelningen inom polismyndigheten Gotland. Bara fyra tjänster finns knutna till avdelningen. Men arbetet med att hålla koll på nykterheten prioriteras. Trafikkontroller genomförs varenda dag. Året om. -Vi jobbar i treskift med tre pass per dygn. Och vi har sagt att varje pass ska genomföra minst en kontroll. Det blir alltså minst tre kontroller per dygn, ibland fler, säger Roger Nyd. Och att blåsa i alkomätaren ingår som en självklar del vid varje kontroll. Hittills i år har 10600 fått blåsa. -Nationellt sett ligger vi väldigt högt när det gäller alkoholutandningsprov. Vi är utan skryt bland de allra bästa i landet på det, säger Roger Nyd. Och kontrollerna ger resultat. Många rattfyllerister åker fast. Under årets första sju månader har 115 rattfyllerister gripits på de gotländska vägarna. 24 av dem för drograttfylla. (Gotland ligger också högt i brottsstatistiken när det gäller just rattfylleri och grovt rattfylleri, vilket GT skrev om den 18 augusti.) Ingen väg är för litenKontrollerna sker över hela ön. Ingen väg är så liten eller så avlägsen att den undantas från kontroller. -Vi jobbar problemorienterat, det vill säga att vi åker dit där vi vet att man har observerat onyktra förare. Vi får mycket tips från allmänheten och dem lyssnar vi på, säger Roger Nyd. Så kallade fyllevägar är väl kända av polisen, säger han. Mest frekventa är dock kontrollerna i Visby, eftersom nästan hälften av öns befolkning bor där och flest trafikanter rör sig där. Färjeleden är den enskilda plats som väljs ut allra oftast. -Och tyvärr får vi ganska ofta träff på rattfyllerister där också, säger Roger Nyd. -Det är både förare som kommer med båten på natten och druckit ombord och såna som är på väg till färjan på morgonen och druckit kvällen innan och har alkohol kvar i kroppen, säger han. Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille. Har man över 1,0 promille alkohol i blodet bedöms det som grovt rattfylleri. Dåliga på böter
Rattfylleristerna är man jättebra på att fånga in, men när det gäller att skriva böter på mindre trafikförseelser är Gotlandspolisen faktiskt näst sämst ilandet. -Ja, vi skriver inte lika mycket böteslappar som de gör på fastlandet. Vi ser väl ibland mellan fingrarna om någon glömt halvljuset eller liknande. Där måste vi bli bättre, vi måste bli hårdare, säger Roger Nyd. Hittills i år har 700 ordningsböter rapporterats. Fortkörning är den vanligaste förseelsen. Att förare och/eller passagerare inte har på bilbältet är ett annat vanligt skäl till ordningsbot.