Råttrikt år gynnar spridning av sjukdom

Gnagare är vanliga smittspridare av bakterien leptospira, som kostat flera gotlänska hundar livet. Ändrade regler gällande rått- och musgift gör det samtidigt svårare att bekämpa skadedjuren.

Leptospiros är i de flesta fall mild, men i en del fall kan den orsaka dödsfall, eller medföra kroniska skador på inre organ.

Leptospiros är i de flesta fall mild, men i en del fall kan den orsaka dödsfall, eller medföra kroniska skador på inre organ.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Gotland2020-01-10 06:35

År 2015 ändrades reglerna gällande bekämpning av råttor. Kemikalieinspektionen beslutade att endast licenserade personer får hantera giftet. För två år sedan bestämde de dessutom att man inte längre får ha permanentbetning, det vill säga att ha råttgift utlagt hela tiden i förbyggande syfte. Detta eftersom man vill minimera risken att gifter sprids i djur och natur, samt för att undvika resistens.

I slutet av 2019 fattade Kemikalieinspektionen ett nytt beslut gällande musgift som innehåller ämnet alfakloralos. Tidigare kunde privatpersoner köpa giftet i butik, men nu får det endast användas av behörig yrkesutövare med godkänd utbildning.

"Detta sker efter ett ökat antal förgiftningar av bland annat katter", skriver Kemikalieinspektionen i sitt beslut. 

Samtidigt frodas gnagarna på Gotland.

– 2019 är ett riktigt råttår, konstaterar länsveterinär Agneta Karlsson Norström.

En anledning är det varma vädret och den fuktiga hösten. En annan anledning är de förändrade reglerna, misstänker hon.

– Hela hanteringen av skadedjur har förändrats. Det har blivit dyrare, vilket gör att vissa väljer att säga upp avtalet med skadedjursbekämpare, säger Agneta Karlsson Norström.

Tessan Gunnersten, som är gruppchef på Anticimex på Gotland, bekräftar att det blivit dyrare för kunden.

– I och med att vi inte längre får ha permanentbetning behöver vi åka ut till kunden flera gånger under en saneringsperiod, säger hon och fortsätter:

– Det faller tillbaka på kunden. En del väljer att avstå eller ta en paus. 

Hennes kollega Ingemar Pettersson, som arbetar med råttbekämpning, har märkt av en ökning av råttor under 2019, även om den inte är så dramatisk.

– Det är väldigt blött i backen vilket gör att råttorna inte vill vara ute, så de söker skydd. Och när de får tillgång till foder har de lättare att föröka sig, säger han.

– Om det finns en lada med torr halm och mat söker de sig dit, råttor är bekväma och smarta, fyller Tessan Gunnersten i.

Till de som misstänker råttor i hus och hem har Ingemar och Tessan några handfasta tips:

– Minska tillgången till föda. Samla inte på högar med till exempel ensilage-plast. Där finns det hur mycket mat som helst till råttorna, säger Ingemar Pettersson.

– Ha en stängd kompost och hel soptunna. Håll rent intill husgrunden, säger Therese Gunnersten.

Leptospiros

Leptospiros är en anmälningspliktig sjukdom. Smittan sprids genom att djuret dricker infekterat vatten eller kommer i kontakt med infekterat material.

Distriktsveterinärerna i Roma rekommenderar vaccination till hundar som vistas mycket i skog och mark, hundar rör sig på gårdar där de kan komma i kontakt med råttor samt hundar som varit i kontakt med smittade djur. Även hundar som ska resa söderut rekommenderas vaccin, då sjukdomen är vanligare i varmare klimat.

Källa: Distriktsveterinärerna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!