Rättsväsendet lever under hot

Hot mot rättsväsendet är ett växande problem på Gotland.I helgen greps två män för att ha planerat att mörda en polisanställd, och nästa vecka ställs en man inför rätta för att skriftligt ha hotat en av öns åklagare.

Den 22-årige gotlänningen avslutade brevet till kamraten på häktet i Visby med ett slagord som ibland klottras på landets anstalter. Det borde han inte ha gjort. Nästa vecka ställs han inför domstol, misstänkt för hot mot tjänsteman.

Den 22-årige gotlänningen avslutade brevet till kamraten på häktet i Visby med ett slagord som ibland klottras på landets anstalter. Det borde han inte ha gjort. Nästa vecka ställs han inför domstol, misstänkt för hot mot tjänsteman.

Foto:

Gotland2010-04-29 04:00
Helgens avslöjande om att två gotländska män, 26 och 30 år, planerade att mörda en polisanställd är bara toppen på ett isberg.
Även om få händelser är lika allvarliga som mordplanerna har hoten mot polisen ökat på senare år.

Polisens vardag
- Det är en del av polisens vardag i dag. Ifrågasättandet av oss har ökat, liksom hoten om hämnd, berättar Kent Billqvist, ordförande för Polisförbundet på Gotland.
Kriminella tar också reda på mer uppgifter om poliserna än tidigare.
- Vi blir kartlagda av brottsaktiva, och det är en nationell trend. De vet mer om oss än vi anar, säger han.
Nästa vecka ställs en 22-årig gotlänning inför rätta efter att ha avslutat ett brev till en vän som satt häktad i Visby med orden "Hat och förakt, åklagarslakt". Under frasen hade han skrivit namnet på en av öns åklagare, men sedan strukit över det.

Alla har hotats
Vid åklagarmyndigheten arbetar tre åklagare. Samtliga har utsatts för hot, och i några fall har de lett till rättegång. Även tidigare anställda har varit utsatta för angrepp.
- Hoten har möjligen hårdnat i något avseende, men de leder sällan fram till våld, säger åklagaren Mats Wihlborg, som också är säkerhetsansvarig vid åklagarmyndigheten i Visby.
- Hot är inget som vi på något sätt accepterar, Att folk kan bli irriterad på en och säga något mindre lämpligt ligger i jobbets natur, men det finns gränser, fortsätter Mats Wihlborg.

Stämpling till mord
Polisen är fortfarande mycket förtegen om utredningen av de båda män som greps i helgen på Gotland av enheter från Stockholmspolisen.
Männen häktades under måndagen, men 30-åringen släpptes på eftermiddagen på åklagarens begäran, eftersom han tyckte att rättens domare häktat mannen på felaktig grund.
Den 26-årige mannen sitter däremot inlåst, på sannolika skäl misstänkt för stämpling till mord.
Vilka förberedelser de båda misstänkta männen gjort sig skyldiga till utreds av polisen.
- Vi försöker att skapa klarhet i detalj vad som hänt, säger Ulf Göranzon, presstalesman vid länskriminalen i Stockholm.

Får krisstöd
Gripandena liksom utredningen sköts av Stockholmspolisen. När någon inom en polismyndighet utsätts för brott hanteras ärendet enligt rutinen alltid av någon annan myndighet.
Misstänker ni att ytterligare personer är inblandade?
- Man kan aldrig utesluta sådana saker. Men det är alldeles för tidigt i utredningen för att säga något om det, uppger Ulf Göranzon.
Polismästare Johan Grenfors säger att det är "besvärande" att en av myndighetens anställda varit föremål för mordplaner.
Den utsatte har fått krisstöd och personskydd.
Hur är stämningen bland personalen?
- Stämningen är professionell. Man inser att sådant kan inträffa, men detta är ingen vardagsmat för oss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om