Rävarna tar sig allt större friheter

Två gånger har räven tagit hönor mitt på dagen när folk har varit hemma hos Björn Wallentin i Väskinde.Nu rapporteras från flera håll om orädda rävar som söker sig till hus och folk.

På besök i kökssoffan.foto: leif tingström

På besök i kökssoffan.foto: leif tingström

Foto:

Gotland2010-07-29 04:00
En objuden räv i kökssoffan. En annan som snor folks tofflor. Eller ännu värre, kniper höns mitt framför ägarens ögon.
Björn Wallentin har nu 32 vuxna höns och lika många kycklingar. De är inte glada. Björn Wallentin för att räven sedan i början av juni tagit 16 av hans fjäderfän. Hönsen för att de nu måste gå instängda i hönsgården. De kacklar upprört över att de inte får gå runt på gården och sprätta.
- Att räven, eller duvhöken, tar tre eller fyra hönor på ett år är vanligt. Men inte 16 stycken.

Oväsen
I tisdags var hela familjen hemma när de hörde oväsen på eftermiddagen. Björn Wallentin fick syn på räven som just knipit en höna.
- Jag sprang efter räven som till slut släppte hönan. Då var hon redan död. Hon hade sju kycklingar, berättar Björn Wallentin.
Orädda rävar ställer också till bekymmer i Gothem då de kommer in på tomter där de inte är välkomna och norpar vad de kommer åt.
- De söker sig till mat. Det kan vara utställda sopor, eller folk som matar dem. Speciellt rävungar är orädda och nyfikna, menar Johan Thomsson, ordförande i Gotlands skarpskytte och jägaregille.

Tar efter beteendet
Beträffande bekymret i Väskinde tror han att det kan handla om en rävhona som matar ungarna med höns. Att hon hittat ett "förråd" som hon hämtat ifrån.
Eftersom den räv som Björn Wallentin sprang efter härom dagen såg ung ut, kan det vara ungen som tagit efter mamman nu när den ska börja klara sig själv.
Vad Björn Wallentin känner till så är det ingen granne som matar räv. Det är dock ett inte helt ovanligt fenomen.
- Sånt hör jag talas om varje år. Det har varit likadant jämt, men jag vet inte om blivit vanligare, säger förre länsjaktvårdaren Rolf Beinert, som har tillstånd att ta hand om skadat vilt.
Vill man inte ha en räv som kommer till huset och tigger mat ska man enligt Rolf Beinert helt sonika schasa bort den. Till slut kommer den då att ge upp.
Johan Thomsson berättar om Leif Tingström som hade en räv i kökssoffan. Den hade helt enkelt gått in i huset när dörren stod öppen, och husägaren fotograferade besökaren innan den kördes ut.
- Man ska absolut inte mata rävar. Det finns ingen anledning. Om många gör det kan det på sikt bidra till att ändra djurets normala beteende, menar Johan Thomsson.
Han påpekar också att om man matar gulliga rävungar kan de få svårt att klara sig när man slutar. De blir också ett lätt byte under jakten om de inte har vett att undvika människor. Däremot behöver man inte vara rädd för en närgången räv.
- De kan vara ihärdiga om de blivit matade, men de angriper knappast en människa.
Hönsgård. 16 av hönsens kompisar har fallit offer för räven hemma hos Björn Wallentin i Väskinde.
Hönsgård. 16 av hönsens kompisar har fallit offer för räven hemma hos Björn Wallentin i Väskinde.
Jakttiden för räv är 1 augusti till 15 mars.
Jakt med hund tidigast från den 1 oktober.
Omkring 500 rävar sköts på Gotland förra säsongen, ungefär lika många som året innan.
Det finns inga uppgifter om hur stor rävstammen är, men den tycks minska sakta.

Källa: Johan Thomsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om