Razmus Nyström långfilmsdebuterar – i 160 länder

Razmus Nyström är skådespelaren som tagit sig hela vägen från Gurpe i Kräklingbo till Dramatens stora scen. Nu långfilmsdebuterar han i Helena Bergströms nya film "Dancing Queens".

Dragqueenshowen ska rädda den nedgångna dragklubben och dess rykte i Helena Bergströms långfilm "Dancing Queens", som har premiär på Netflix 3 juni.

Dragqueenshowen ska rädda den nedgångna dragklubben och dess rykte i Helena Bergströms långfilm "Dancing Queens", som har premiär på Netflix 3 juni.

Foto: Pressbild/Netflix

Gotland2021-05-28 20:05

På torsdag har "Dancing Queens" premiär på Netflix.

– Det är väldigt spännande och pirrigt. Det är världspremiär i 160 länder samma dag, säger Razmus Nyström.

Det är hans första långfilm och för Razmus Nyström är tanken på hans potentiellt enorma publik en smula svindlande.

– Jag är så van vid att det jag gör når de här personerna, som är här i rummet. I början när vi filmade så tänkte jag på hur mycket behöver jag göra för att det ska nå ut. När du står på stora scenen på Dramaten krävs det större uttryck än i närbild i en film, det kräver olika saker.

Han frilansar men de senaste fyra åren har han mest jobbat på Dramaten. 

– Sen jag gick ut teaterhögskolan i Malmö för sex år sedan har jag haft turen och privilegiet att få många timmar på scenen. Film är något annat.

Razmus Nyström är glad över han fick ta steget in i filmens värld under Helena Bergströms ledning.

– Hon är väldigt skådespelarfokuserad och har varit fantastisk att jobba med. Jag växte upp med Änglagårdfilmerna, Helena Bergström är en förebild för mig. Det är en barndomsdröm att få jobba med henne och att få vara med i en så här stor produktion, men också själva tematiken.

Filmens handling kretsar kring en nedgången dragklubb i Göteborg, där Dylan (Molly Nutley) börjar jobba som städare.

– Hon är en tjej som bor på en skärgårdsö i Bohuslän och tampas med sorgen efter sin mamma. Hon är danssugen, men hennes mamma var dansare. På klubben finns ett gäng dragqueens som ska sätta upp en show för att rädda klubben och dess rykte, berättar Razmus Nyström. 

Han gör rollen som den dedikerade dragqueenen Sasha, som varit på klubben sedan tonåren och vars mål är att showen ska bli alldeles fantastisk.

– Sasha är rätt känsligt och extravagant på alla sätt. Det var väldigt befriande att få göra den rollen, han bejakar sin femininet och skäms inte för att klä sig i kvinnliga attribut och vara en väldigt flamboyant person. För mig betyder det väldigt mycket att göra den rollen. Jag hoppas att någon kan känna sig lite stärkt av berättelsen.

För honom har "Dancing Queens" varit en otrolig upplevelse.

– Att få göra en så väl genomförd drag och få känna sig så jävla grandios och vi dansade så mycket. Jag tycker att dans är fantastiskt kul, men jag får också kämpa med den. Sen var det ju nya element, som att göra koreografin i klackar.

Inspelningarna började i mars förra året, men fick avbrytas när coronapandemin bröt ut strax därefter för att sedan återupptas i oktober.

– Det har varit en lång process. Det sista spelade vi in i december. Det är lite speciellt, att det gått så långt mellan vissa tagningar, säger Razmus Nyström.

Filmandet gav i alla fall mersmak.

– Jag är jättesugen på att göra mer film. Det är väldigt fint att få vara en del av en produktion och jobba så koncentrerat och så nära med rollen. Det som är så mäktigt med film är att du kan nå fler, alla hittar inte till Dramaten, det kan krävas en del att våga gå dit, säger Razmus Nyström.

Men närmast står teater på schemat.

– Jag är igång och repar på Dramaten, men det är lite på halvfart, vi får ju inte vara så många i rummet. Det är dels "Den yttersta minuten", av nya Dramatenchefen Mattias Andersson, som ska upp när teatern öppnar. Sen repar jag också "Cabaret", som ska ha premiär på Dramaten någon gång i höst.

Razmus Nyström

29 år

Bor på Södermalm i Stockholm.

Från Gurpe i Kräklingbo.

Frilansande skådespelare.

Aktuell med långfilmen "Dancing Queens".

Dancing Queens

Premiär: 3 juni på Netflix, i 160 länder. Filmen är översatt till 32 språk. 

Regi: Helena Bergström

Manus: Helena Bergström och Denize Karabuda (som bland annat skrivit manuset till "Se upp för dårarna").

Medverkande: Molly Nutley, Marie Göranzon, Claes Malmberg, Fredrik Quiñones (som även är koreograf), med flera.

Kostym: Modedesignern Camilla Thulin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!