Uppdrag Gransknings reportage "Arlagården" väcker reaktioner bland Gotlands bönder. Bilderna från en större mjölkgård i Hälsningland upprör – men väcker också frågor om hur programmet, som ofta kallas SVT:s journalistiska flaggskepp, hanterar frågan om djurhållning.
– Bilderna är i väldigt olika kaliber, skulle jag vilja påstå. Vissa är rent av hemska, medan jag i vissa fall kan tycka att de så gärna vill måla upp en bild av hur hemskt det är och går till överdrift, säger Emme Lindström, djurskötare på tre gårdar.
Hon kan tänka sig flera rimliga förklaringar till bilderna av rena kor som står i tjockt lager av gödsel i programmet.
– Skulle man stänga av gödselskraporna i någon timme så kommer man inse hur mycket en ko skiter. Är skraporna stilla, säg tolv timmar på grund av haveri så blir det snabbt skitigt. Kor är dessutom lite märkliga. Ibland tror jag att de njuter av känslan att mysa ner sig i en skithög, säger Emme Lindström.
Lantbrukaren Anna Öberg, Lilla Homa, har drivit mjölkproduktion i många år. Både hon och Emme reagerar på att Länsstyrelsen i Gävleborgs län inte reagerat mer kraftfullt.
– Att länsstyrelsen inte reagerat starkare på så många anmälningar. Myndigheterna borde ha varit på det hårdare, säger Anna Öberg.
Andra bönder har också ställt sig frågande till hur vanvården har kunnat fortgå, trots ett 30-tal anmälningar till djurskyddsinspektörerna i länet.
Dokumentären heter "Arlagården" eftersom mjölkgården i Hälsingland är ansluten till Arla. Robert Ansin, ordförande i Arlas kretsråd på Gotland, vill inte lämna några kommentarer om saken.
– Jag hänvisar er till Arlas presstjänst, säger han.