Debatten kring Almedalsveckan har funnits i åratal, men kritiken mot den har varit påtaglig på senare tid. Det har bland annat handlat om veckans längd, i dag är den åtta dagar, och kritikerna har framfört att den i praktiken tar slut på torsdagen. Även hur veckan styrs har ifrågasatts, liksom kostnadsnivåerna.
Regionstyrelsen beslutade därför i juni i år att göra en översyn av Almedalsveckans styrning och organisation med utgångspunkten att "säkerställa att Almedalsveckan förblir relevant och attraktiv i framtiden". Uppdraget gick till konsultföretaget Public Partner, och slutrapporten är nu klar och har redovisats för regionstyrelsen.
I grova drag tycks konsulterna ha tagit till sig av den kritik som finns, och i rapporten föreslår man till exempel att arrangemanget kortas ned till några dagar, och att den rentav kan behöva tidigareläggas en vecka.
Cecilia Schelin Seidegård, tidigare landshövding på Gotland med lång bakgrund inom det svenska näringslivet, tycker att flera av förslagen i rapporten är bra.
– Att den behöver kortas är uppenbart, det är tydligt att på torsdagen är den över – som det ser ut i dag. Jag tror inte att folk orkar fler dagar.
– Däremot inte sagt att den ska flyttas till veckan innan. Visserligen vill folk iväg på sina semestrar direkt efter Almedalsveckan, därför bör den kanske påbörjas redan på lördagen i vecka 26, men det är bra att den ändå ligger ganska sent så man hinner avsluta vårens arbete, fortsätter hon.
Att regionstyrelsen gör ett sådant här omtag kring Almedalsveckan, och att det sker nu, är klokt, menar Cecilia Schelin Seidegård.
– Förslaget att göra regionen till huvudarrangör tycker jag är bra. Det här är en politikervecka och det är partipolitiken som måste vara grunden till Almedalsveckan. Jag tror att det är jätteviktigt att partiledarna kommer till Almedalen och att de politiska partierna bereds tillräckligt med plats, säger hon.
Konsultrapporten ska nu bearbetas och utvärderas. Eventuella beslut kommer att fattas under första kvartalet 2021, och förändringarna träder i kraft som tidigast inför 2022 års arrangemang.
Konsulterna har även tittat på kostnadskritiken, och skriver att det finns ett stort behov av att se över kostnadsnivån "i dialog med gotländska aktörer och de som hyr ut bostäder under veckan".
Företagaren Pigge Werkelin menar att politikerveckan är negativ för nio av tio av Gotlands besöksnäringföretag, bortsett från de i Visbys innerstad, och att en flytt till vecka 26 är en nödvändighet i längden.
– Att den börjar samma vecka som vår högsäsong, som är koncentrerad till endast sex veckor, är negativt för resten av den gotländska besöksnäringen.
Även om detta är just en av kärnfrågorna som tas upp i rapporten, tycker han att den brister eftersom det saknas ett helhetsperspektiv och en analys där landsbygden omfattas.
– Den tittar inte på att flyttade resdagar skulle vara positivt för hela ön. Den pratar om Gotland men belyser i stort bara Visby innerstad.
Pigge Werkelin tror att det är nyttigt med en översyn från utomstående part, men att regionen borde ha gjort en mer heltäckande beställning till konsulten.
– Framförallt speglar inte rapporten hur mycket de höga priserna på flyg, båt, boende, lokalhyror och restaurangbesök kladdar ner öns rykte för de övriga sommarveckorna, säger han.