Sent i tisdags kväll kom beskedet att Socialdemokraterna och Moderaterna tillsammans bildar ett nytt majoritetsstyre på Gotland. Eva Nypelius (C), som varit regionstyrelsens ordförande den senaste mandatperioden, är inte speciellt förvånad över det nya samarbetet.
– Jag kan väl inte säga att det var väntat, men jag är inte heller förvånad. Man kan se en trend i flera kommuner i Sverige där S och M går samman, säger hon.
Hon säger att hon ser en logik i att just Socialdemokraterna och Moderaterna "tar ansvar och styr ihop" då dessa två partier gick framåt i kommunvalet, men att det är ett svagt majoritetsstyre.
– Det är första gången som två partier som står ganska långt ifrån varandra politiskt ska styra ihop här på Gotland, och jag hade önskat mig ett starkare mittenstyre med tanke på vilken osäker tid vi går in i.
Hur skulle ett sådant mittenstyre sett ut, om du fått välja?
– Som jag sagt tidigare så anser jag att C, M och S tillsammans hade varit ett stabilt långsiktigt styre. Men nu har Moderaterna valt att gå åt vänster, och det valet gör de.
Hur blir det för dig och er i Centerpartiet att gå i opposition mot Moderaterna, som ni tidigare samarbetat med?
– Vi är engagerade i politiken för att driva centerpolitik. Vi kommer att vara det största oppositionspartiet de kommande fyra åren, och kommer att driva centerpolitik.
Eva Nypelius tror att det nya styret gör många väljare besvikna, både hos Moderaterna och Socialdemokraterna. Det är en bild som delas även av Lars Engelbrektsson, ordförande för Sverigedemokraterna på Gotland.
– Framför allt tror jag att de som valt att rösta på M inte är så nöjda. De har valt ett högerparti, men får nu ett S-styre, som har ett annat tänk i ganska många frågor, säger han.
Blev du förvånad över den här lösningen?
– Jag kan tycka att det är lite oväntat att det bara blev de här två partierna. Det finns som sagt en hel del frågor de inte är överens om.
Hur ser du på att ditt parti i och med det nya styret blir av med er vågmästarroll?
– Det är ju så det blir om de kan hålla sams i alla frågor, och det är så det är inom politiken. Man får spela med de kort man har. Nu får vi en tydligare oppositionsroll, och då kan vi se till att synas tydligare med vår politik. Det kan vara en fördel för oss också.
Vänsterpartiets Saga Carlgren tog inte heller emot beskedet om det nya styret med någon större glädje.
– Klart vi är besvikna. Vi var öppna för en lösning där Centerpartiet ingick, eller en med Kristdemokraterna och Liberalerna. Men det blev aldrig några förhandlingar om de alternativen, säger hon.
Saga Carlgren är nu orolig över att samarbetet mellan Socialdemokraterna och Moderaterna kommer att leda till att viktiga frågor nedprioriteras.
– Jag är mest orolig över personalfrågorna. På vissa håll är det extremt ansträngt, säger hon och menar att det behövs offensiva satsningar inom äldreomsorgen, hemtjänsten, sjukvård och förskola, säger Saga Carlgren.
Micke Seid, ordförande för Miljöpartiet på Gotland, tycker personligen att beskedet om det nya styret är ”tråkigt”.
– Det hade kunnat bli ett mer rödgrönt styre, med blocköverskridande inslag. Men det är ju modigt av båda partierna att gå in i ett helt nytt samarbete, säger Micke Seid.
Frans Brozén (L) säger sig inte vara särskilt förvånad över beskedet om det nya styret. Han anser att Centerpartiet och Socialdemokraterna hade varit mer naturliga samarbetspartner.
– Men jag tycker att Meit Fohlin har varit så kritisk till Eva Nypelius att jag förstår om det är svårt att svälja, säger Frans Brozén.
Är du besviken över att Moderaterna nu lämnar allianspartierna?
– Nej, det är jag inte. Jag förstår att de tror sig kunna få igenom sin politik på det här sättet.
Hur kommer oppositionen att formeras nu?
– Vi får se. Vi för diskussioner om hur vi ska samarbeta i oppositionen, men det är ännu inte klart. C är ju det största oppositionspartiet, men de behöver nog slicka såren lite, säger Frans Brozén.
Även Sara Lidqvist (KD) är förstående inför Moderaternas beslut. Men hon säger sig vara orolig över hur landsbygdsfrågor kommer att hanteras den närmaste mandatperioden.
– Jag tycker att både Socialdemokraterna och Moderaterna saknar ögon för landsbygden, säger hon och fortsätter:
– Sedan förutsätter jag också att det i många frågor finns en del knutar att lösa mellan partierna. Utifrån det jag såg under den senaste mandatperioden blir det nog inte ett helt smärtfritt samarbete.