Pär Ullrichs förförsika Pacific-burgare:
Du behöver:
Halloumi/Någon annan grillost
Hamburgerbröd (Gärna brioche)
Chillimajonnäs (Gärna hemmagjord)
Romansallad
Tomat
Avokado
Mango
Schalottenlök
Rödlök att pickla
Lime
Koriander (mycket)
Till frityrsmet:
Mjöl
Bakpulver
Öl (ljus lager)
Lime
Gör så här:
Blanda ihop frityrsmeten: Häll i ölet i en bunke och tillsätt mjöl, lite i taget. Vispa hårt så att klumparna försvinner. Tillsätt bakpulver (halvt kryddmått typ), en äggvita, en pressad lime, salt och peppar. Blanda. Smeten ska vara tjock men inte fast, tänk fet yoghurt framför maräng. Ställ åt sidan och låt smeten gotta till sig lite.
Gör lagen till picklade rödlöken: Blanda 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten i en bunke. Blanda så att sockret löses upp, ett tips är att värma sockret och en liten del av vattnet på förhand. Pressa i en lime och ställ svalt. Skär rödlöken i halvmånar och lägg i lämplig burk. Häll över lagen, blanda och ställ svalt.
Gör salsan: Finhacka tomat, schalottenlök, mango, avokado och (mycket) koriander. Lägg i en skål, ringla i lite olivolja, pressa i en lime och blanda ihop. Ställ svalt. Gillar du inte koriander? Bläddra vidare eller använd persilja.
Smäll ihop chilimajon, hetta efter smak (går utmärkt för den late att blanda exempelvis Hellmans majo med sirachamajo och/eller sambal olek, men egen är bäst). Ställ svalt.
Skär upp grillosten, tänk fiskpinne-storlek ungefär. Lägg i bitarna i frityrsmeten. Häll ut panko på ett fat. Ta upp ostbitarna en och en och vänd runt i pankon så att alla sidor täcks. Fritera/stek i neutral olja i några minuter tills färgen är vackert gyllenbrun. Rosta samtidigt hamburgerbrödet i ugn eller stekpanna.
Nu är det äntligen dags att montera burgaren: Bred ut majonnäs på insidan av locket och toppen, snåla inte. Bryt lite romansallad och placera i botten, lägg på några bitar av osten, placera salsan ovanpå, toppa med rejäla mängder picklad rödlök och lite extra koriander. Lägg på locket, ta en bild, hugg in och ät upp!
Vilda Engströms Svarta bönburgare
Burgare:
Svarta bönor, 3-4 tetror färdigkokta eller motsvarande mängd egenkokta
Gul lök, 1-2 st
Ströbröd (kan delvis bytas ut mot mixade havregryn), cirka 2 dl
Rökt paprikapulver
Spiskummin
Cayennepeppar/chili
Salt och peppar
Olivolja till stekning
Coleslaw:
1 stor morot eller två små
1 klyfta vitkål
1-2 vitlöksklyftor
Turkisk yoghurt
Äppelcidervinäger
Dijonsenap
Vitpeppar
Salt
Rödlök
Lagrad ost
Ketchup/chilisås och senap
Bönburgare: Låt bönorna rinna av ordentligt. Lägg dem i en bunke och mosa bönorna något. Skala löken och riv grovt på rivjärn. Krydda ordentligt med rökt paprikapulver, spiskummin och cayennepeppar, smaka av med salt och peppar och blanda ordentligt. Blanda i ströbröd. Låt smeten stå och svälla en stund, den ska vara stabbig. Forma till burgare och stek i olivolja.
Det här är en ganska stor sats, som räcker till 10-12 burgare. Burgarna går utmärkt att frysa.
Riv moroten på rivjärnets grövsta sida. Strimla vitkålen fint, gärna i matberedare. Blanda kål och morot, det ska vara ungefär lika mycket av varje. Pressa över vitlök, häll på en skvätt vinäger, 1-2 teskedar dijonsenap och blanda med yoghurt. Coleslawen kan med fördel få stå och dra i kylen.
Servera i hembakade hamburgerbröd med coleslaw, lagrad ost, rödlök, ketchup, senap och säsongens grönsaker.