Redaktionen bjuder på två himmelskt goda hamburgare

Hur smakar en riktigt god hamburgare? Svaret är såklart subjektivt. Två av Gotlands Allehands stora gourmander delar här med sig av sina recept på en riktigt god hamburgare. Smaklig måltid!

Trenden  att äta lyxigare hamburgare verkar hålla i sig år efter år.

Trenden att äta lyxigare hamburgare verkar hålla i sig år efter år.

Foto: Stepanek Photography/Most photos

Gotland2022-02-25 20:10

Pär Ullrichs förförsika Pacific-burgare:

Du behöver:

Halloumi/Någon annan grillost

Hamburgerbröd (Gärna brioche)

Chillimajonnäs (Gärna hemmagjord)

Romansallad

Tomat

Avokado

Mango

Schalottenlök

Rödlök att pickla

Lime

Koriander (mycket)
 

Till frityrsmet:

Mjöl

Bakpulver

Öl (ljus lager)

Lime

Gör så här:

Blanda ihop frityrsmeten: Häll i ölet i en bunke och tillsätt mjöl, lite i taget. Vispa hårt så att klumparna försvinner. Tillsätt bakpulver (halvt kryddmått typ), en äggvita, en pressad lime, salt och peppar. Blanda. Smeten ska vara tjock men inte fast, tänk fet yoghurt framför maräng. Ställ åt sidan och låt smeten gotta till sig lite.

Gör lagen till picklade rödlöken: Blanda 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten i en bunke. Blanda så att sockret löses upp, ett tips är att värma sockret och en liten del av vattnet på förhand. Pressa i en lime och ställ svalt. Skär rödlöken i halvmånar och lägg i lämplig burk. Häll över lagen, blanda och ställ svalt.

Gör salsan: Finhacka tomat, schalottenlök, mango, avokado och (mycket) koriander. Lägg i en skål, ringla i lite olivolja, pressa i en lime och blanda ihop. Ställ svalt. Gillar du inte koriander? Bläddra vidare eller använd persilja.

Smäll ihop chilimajon, hetta efter smak (går utmärkt för den late att blanda exempelvis Hellmans majo med sirachamajo och/eller sambal olek, men egen är bäst). Ställ svalt.

Skär upp grillosten, tänk fiskpinne-storlek ungefär. Lägg i bitarna i frityrsmeten. Häll ut panko på ett fat. Ta upp ostbitarna en och en och vänd runt i pankon så att alla sidor täcks. Fritera/stek i neutral olja i några minuter tills färgen är vackert gyllenbrun. Rosta samtidigt hamburgerbrödet i ugn eller stekpanna.

Nu är det äntligen dags att montera burgaren: Bred ut majonnäs på insidan av locket och toppen, snåla inte. Bryt lite romansallad och placera i botten, lägg på några bitar av osten, placera salsan ovanpå, toppa med rejäla mängder picklad rödlök och lite extra koriander. Lägg på locket, ta en bild, hugg in och ät upp!

undefined
Hamburgare kan ha många olika utseenden.

Vilda Engströms Svarta bönburgare

Burgare: 

Svarta bönor, 3-4 tetror färdigkokta eller motsvarande mängd egenkokta

Gul lök, 1-2 st

Ströbröd (kan delvis bytas ut mot mixade havregryn), cirka 2 dl

Rökt paprikapulver

Spiskummin 

Cayennepeppar/chili

Salt och peppar

Olivolja till stekning

Coleslaw:

1 stor morot eller två små

1 klyfta vitkål

1-2 vitlöksklyftor 

Turkisk yoghurt 

Äppelcidervinäger 

Dijonsenap 

Vitpeppar

Salt

Rödlök

Lagrad ost

Ketchup/chilisås och senap

Bönburgare: Låt bönorna rinna av ordentligt. Lägg dem i en bunke och mosa bönorna något. Skala löken och riv grovt på rivjärn. Krydda ordentligt med rökt paprikapulver, spiskummin och cayennepeppar, smaka av med salt och peppar och blanda ordentligt. Blanda i ströbröd. Låt smeten stå och svälla en stund, den ska vara stabbig. Forma till burgare och stek i olivolja.

Det här är en ganska stor sats, som räcker till 10-12 burgare. Burgarna går utmärkt att frysa.

Riv moroten på rivjärnets grövsta sida. Strimla vitkålen fint, gärna i matberedare. Blanda kål och morot, det ska vara ungefär lika mycket av varje. Pressa över vitlök, häll på en skvätt vinäger, 1-2 teskedar dijonsenap och blanda med yoghurt. Coleslawen kan med fördel få stå och dra i kylen.

Servera i hembakade hamburgerbröd med coleslaw, lagrad ost, rödlök, ketchup, senap och säsongens grönsaker. 

undefined
Trenden att äta lyxigare hamburgare verkar hålla i sig år efter år.
Fler exempel på haburgare
Fler exempel på haburgare
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!