Rederi-rabatt var inte muta

Pengarna som rederichefen tog emot var inte mutor.
Det anser Gotlands tingsrätt som i mutmålet nu tagit ställning till att dödsboet ska ha kvarstaden på drygt 11 miljoner efter rederichefen.

Gotland2004-09-21 04:00
­Det är alltid roligt att vinna ett mål, men jag vill läsa domen innan jag kommenterar den, säger advokat Jonas Reinder som företräder dödsboet.
De påstår att det var rederirabatter och inte mutor som betalades ut till rederichefen.
Tingsrätten går på samma linje och gör bedömningen att rederichefen hade rätt att teckna avtal för Gotlandsbolaget och därmed komma överens om rederirabatter med Rolls Royce och Wärtsilä.
­Åklagaren har inte förmått att motbevisa det påståendet, säger tingsrätten i sin dom.
<span class='mr'>Fullt lagliga rederirabatter</span>
Rätten säger att det i och för sig är ostridigt att stora belopp, över 20 miljoner kronor betalats in på rederichefens privata konto i Schweiz, men anser att det är fullt lagliga rederirabatter.
Åklagaren Kjell Lilieholm är onekligen förvånad över utgången.
­Vi hade dukat domstolens bord väl. Det borde funnits tillräckligt med underlag för att döma honom skyldig till mutbrott.
­Den här domen sänder ut signaler om att det går bra att ljuga i bokföringen och låtsas ovetande, tycker Kjell Lilieholm och pekar på osanna kreditfakturor och mäklaravtal.
Rederichefens erkännande anser tingsrätten inte räcka.
­Det brister i möjligheten att ställa följdfrågor, säger rätten som inte tagit ställning till om han är skyldig till annan typ av brottslighet, exempelvis mot rederiet eller mot underleverantörerna.
­Frågan om rederichefen hade tillåtelse eller inte att tillgodogöra sig utbetalda rederirabatter hör hemma vid en sådan prövning, säger tingsrätten som därmed uppmanar till en ny vända i frågan.
<span class='mr'>Överklagar?</span>
Om Kjell Lilieholm ska överklaga domen, har han ännu inte tagit ställning till.
­Det finns flera alternativ som vi nu ska diskutera. Ett är att utvidga grunderna för förverkandet med alternativa brott.
Att väcka ny talan med annan grund kan vara ett alternativ. Överklagas inte domen, blir det troligen skattemyndigheten som får ta sig an ärendet.
­Är det lagliga pengar han fått i ersättning, ska han betala skatt, säger Kjell Lilieholm, som tror att den summan kan bli lika stor som kvarstaden på drygt 11 miljoner kronor.
Det blir i så fall dödsboet som får betala. Rederiet kan också komma att krävas på arbetsgivaravgifter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om