Rederiet berett förhandla om oljekostnader - om Rikstrafiken drar tillbaka polisanmälan
Destination Gotland är, under vissa förutsättningar, beredd att sätta sig i förhandlingar med Rikstrafiken om hur de kraftigt höjda oljepriserna skall betalas. Under förutsättning att Rikstrafiken drar tillbaka den polisanmälan som gjorts mot rederiet är Destination Gotland beredd att täcka en större del av oljekostnaderna än vad som sker idag.
Destination Gotland har inte nämnt någon procentsats eller på något annat sätt angett hur stor del av oljekostnaderna som rederiet är beredd att ta. Det spar man till en eventuell förhandling.
- Men hittills förefaller det som om Rikstrafiken inte är intresserad av att förhandla med oss, säger Sten-Crister Forsberg.
"Oetiskt påtryckningsmedel"
Men generaldirektör Staffan Widlert vid Rikstrafiken anser att det vore oetiskt om ens möjligt att använda en polisutredning som påtryckningsmedel.
- Vi kan ju inte säga att vi drar tillbaka polisanmälan om vi får en massa pengar, säger han. Jag tror inte ens att det är möjligt. Den misstanken om brott får utredas på sedvanligt sätt.
- Däremot kan jag säga att vi är beredda att sätta oss i förhandlingar om kostnader och allt annat som vi tvistar om, men inte med den här typen av påtryckningar.
"Visa viljan att ta ansvar"
- Det vore nog bra om Destinationen på det här viset visar viljan av att ta ett eget större ansvar för kostnaderna, säger turistdirektör Anders Murat. Det var ju den signalen som Ulrica Messing gav i förra veckan. Jag tror det skulle gynna turismen på Gotland. Vi tål helt enkelt inte fler prisökningar. Vi hade en liknande chockhöjning i början av 1990-talet och det kostade massor och det tog tid innan vi fick tillbaka turismen.
Klarar inte mer
Anders Murat ser framför sig en lösning där Destination Gotland tar på sig en tredjedel av kostnaderna, Rikstrafiken en tredjedel och resenärerna också en tredjedel.
- Men det är inte alls roligt om det skulle bli så, säger han. Det skulle innebär en ökning på biljettpriserna på kanske tio procent, vilket är långt mycket mer än konsumentprisindex. Vi klarar helt enkelt inte av det. Jag tycker det vore bättre om rederiet och staten kunde närma sig varandra.
Rederiet har ju begärt att förundersökningen läggs ner och polisanmälan dras tillbaka om man skall sätta sig vid förhandlingsbordet.
- Det vore tacknämligt om så skedde, säger Anders Murat. Det är för hela Gotland att rederiet har en polisanmälan på sig.
Kommunstyrelsen ordförande Jan Lundgren bryr sig inte om hur man löser kostnadsfrågan.
Lundgren: Lös problemet
- Jag tycker bara att det är dags att parterna sätter sig ner och löser problemet, säger han. Hur är inte min sak att orda om.
Om det över huvud taget är möjligt med den här typen av förhandling, kan han inte svara på.
- Som jag ser det är det fråga om en trepartsförhandling, säger han. Det är rederiet, Rikstrafiken och departementet. Det är departementet som är yttersta huvudman för trafiken och det var också där vi gjorde vår uppvaktning i förra veckan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!