Rederiet: "Det är en kamp att få hem dem"

Reseförbud, restriktioner och stängda gränser drabbar anställda i sjöfarten hårt. Sjömän kan bli fast ombord på fartygen upp till ett år.

Jonas Engström, vd för Wisby tankers,

Jonas Engström, vd för Wisby tankers,

Foto: Montage

Gotland2020-07-30 11:10

Runt om i världen sitter omkring 200 000 sjömän fast ombord på fartyg på grund av coronapandemin.

Wisby Tankers, numera baserat i Lidköping, har också drabbats hårt. Rederiet har tolv egna fartyg och hanterar två produkttankers åt Gotlandsbolaget. På rederiets personalavdelning förs en desperat kamp varje dag för att få hem eller skicka ut besättningar. Totalt 350 anställda, varav ett 40-tal svenskar påverkas. 

– Det är en oerhörd utmaning att få hem dem. Många av våra anställda har varit hos oss länge och vi har en relation till deras familjer. Arbetet kan vara mycket emotionellt påverkande, säger Jonas Engström, vd och grundare av Wisby Tankers.

På personalavdelningen håller man räkning på hur många dagar sjömän och befäl varit ute. De försöker få hem de som varit borta längst först. Ständigt skiftande regler och restriktioner, flyg som ställs in med kort varsel och oro inför en andra våg av covid-19 präglar hela sjöfartsnäringen.

– Regler kan ändras precis när en besättning ska mönstra av. Då vägras de transitvisa och får bli kvar ombord. Det är en kamp att få hem dem, säger Jonas Engström.

Vid coronapandemins utbrott rapporterades det om en överstyrman som satt fast på väg hem till sin gravida sambo. Han hann inte hem till förlossningen. Helt nyligen lyckades rederiet få hem sju filippinska sjömän från ett fartyg i Finland. 

Små framgångar i en tid då mycket går emot och bistra besked får lämnas till anställda och anhöriga. De sjömän och befäl som arbetar inom sjöfarten har glömts bort när samhällsviktig personal pekats ut. 

– Kanske händer inget förrän det börjar bli tomt på hyllorna i butikerna. Det stora hotet som vi ser är en andra våg i pandemin och politiker som ska besluta om nya restriktioner, säger Jonas Engström. 

Wisby Tankers får hantera corona-restriktioner i alla delar av världen. Vad som kan vänta från de beslutande är helt oförutsägbart.

– Det fungerar i allafall lite bättre inom Europa. Man får hoppas på att FN kan fatta något beslut som gör att sjöfolk undantas från reglerna, säger Jonas Engström.

I Sverige har besättning utan Schengenpass inte fått gå i land med anledning av pandemin. Tusentals sjömän utan sådana pass har därför tvingats stanna ombord när de anlöpt en svensk hamn. 

På svenskflaggade fartyg finns många filippinier. Dessa har fått förlänga sina kontrakt och blir kvar ombord. 

– Det är ett 50-tal av dem som inte kan komma hem. Det här beror på att vissa regioner har inreseförbud och sjömännens alternativ till att vara kvar ombord är i de fallen att åka till Manila och sitta i karantän, säger Mikael Lindmark vid Seko sjöfolk.

Han berättar att villkoren på svenskflaggade fartyg innebär att en filippinsk sjöman har en lön som gör att två-tre familjer kan försörjas i hemlandet. 

De kryssningsfartyg som trafikerat Visby och Östersjön har mer sällan svensk flagg. Kryssningsbranschen har drabbats hårt av coronakrisen. 

– De blir kvar på fartygen utan kontrakt. De får mat och husrum, men det är ett psykiskt lidande och det kan man ju förstå. Familjerna är ju beroende av inkomsterna. Självmord har skett, säger Mikael Lindmark.

Fackförbundet har bara positiva ord för att beskriva hur arbetsgivarsidan hanterar krisen, men sjöfolket har bistra tider. Den senaste överenskommelsen innebär att de kan få vara ombord 12 månader i sträck.

Pandemin drabbar sjöfolk

Omkring 90 procent av världshandeln är beroende av sjöfrakt. Årligen transporteras över tio miljarder ton gods över haven, varav hälften utgörs av oljeprodukter. Runt 50 000 container- och fraktfartyg bemannas av drygt en miljon sjömän från en lång rad länder. Arbetsvillkoren regleras i FN-organet ILO:s sjöarbetskonvention, som trädde i kraft 2013 och slår fast att högst tolv månader till havs gäller innan den anställde har rätt till betalt ledighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!