Höjning av biljettpriserna med 30 procent och en ny prisdynamik för gotlänningar, det är den nya verkligheten för Destination Gotlands resenärer att förhålla sig till. Helagotland.se ringde upp vd:n Marcus Risberg för att försöka reda ut hur det kunnat bli så här.
Tycker du att de nya biljettpriserna är rimliga?
– Prisjusteringen och den höjning vi gör är betydande. Det är samtidigt viktigt att understryka att den i relation till utvecklingen av underliggande bränslepriser är begränsad. Sen när det gäller själva bedömningen av pris tror jag det finns lika många åsikter som nyttjare av transporttjänsterna. Men det är inget roligt besked att ge, och inte önskvärt. Vi har full förståelse för att det kommer bli kännbart.
I fjol hade ni en rekordsommar, hur tror du det blir nästa år så som läget är nu?
– Jag tror att det rådande läge som samhället befinner sig i, med stora prövningar på flera fronter, med hög inflation och räntehöjningar – påverkar både samhälle och hushållen ganska brett. Det kan, rent generellt, sätta viss typ av press på volymerna så att de kanske avmattas en del. När då själva biljettpriserna också stiger kan det få ytterligare effekt, men det är svårt att se hur det kan komma att utvecklas. Jag tror Gotland fortsatt står sig väldigt starkt, och är en attraktiv destination ur besöksnäringsperspektiv, och det kommer finnas många som vill komma till Gotland just på grund av de unika kvalitéer som Gotland ändå står för. Men samtidigt behöver vi ha i beaktande att köpkraft och konsumtionsförmåga kan komma att påverkas övergripande av allt som sker i samhället just nu.
Vad känner du för ansvar gentemot gotlänningar, företagare och idrottsföreningar, och vilka konsekvenser tror du det här får?
– Som jag sa, det här är inte ett roligt besked att ge. Många kommer att känna av det, och många kommer att påverkas. Samtidigt har vi en nära dialog med väldigt många intressenter kring det här. Idrotten är ett sådant exempel där vi under lång tid gett resesubvention som vi nu diskuterar tillsammans hur vi ska hantera framgent. Vi har ansvar att säkerställa att vi kan upprätthålla trygga, snabba, täta förbindelser uthålligt till Gotland, där finns avtalet med Trafikverket som vi har att förhålla oss till.
Tycker du att ni får för lite stöd av Trafikverket?
– Upphandlingen är gjord på de premisser som sattes inför innevarande period. Därvidlag har ramverket varit tydligt och klart för alla. När vi ger anbud prisar vi in vissa risker i det anbudet också som vi har att förhålla oss till i det vi överenskommit med Trafikverket.
Hittills i år har ni fått ytterligare 148 miljoner kronor i stöd, hur står sig det tillägget till de faktiska kostnaderna?
– Det är en del av det avtal som finns. I avtalet finns en rörlig komponent med Trafikverket, och det är drivmedelsrisken som varit med från första början. Den justerade ersättningsnivån är ju inget nytt.
Så du vill inte svara på om du tycker att ni fått för lite?
– Jag kan konstatera att vi har att förhålla oss till det anbud vi givit och det avtal vi har med Trafikverket. Och det har både vi och Trafikverket att förhålla oss till.
Har ni någon gång sänkt biljettpriserna?
– Kampanjperioder genomförs ju med jämna mellanrum. Det finns en historisk prisdynamik för besökare, och nu introducerar vi också en mildare prisdynamik för gotlänningar. Jag kan inte på rak arm svara på om prissänkningar gjorts i basprisstegen, men periodvis kan man ju hitta kampanjbiljetter.
Om bränslepriserna sjunker – kan det då bli tal om prissänkning på biljetterna?
– Man kan inte utesluta att det blir en prissänkning, men därvidlag är det också viktigt att poängtera att den här väldigt betydande prishöjningen på 30 procent fortsättningsvis är begränsad i relation till utvecklingen av drivmedelspriserna. Och i ramverket i avtalet med Trafikverket finns ytterligare möjligheter till den bortre gränsen av avtalet, och det försöker vi balansera till viss del genom att introducera mildare prisdynamik för gotlänningar, som också ska kunna hantera förändringar i drivmedelspriserna framåt under 2023. Så det är svårt att rakt av svara på det, men naturligtvis kan vi inte utesluta att det blir en prissänkning.