Redo att bistå idérika gotlänningar Ellinor kan allt från idékläckning och design till emballage och marknadsföring

Hon har rötterna i Tromsö i norra Norge och har tidigare arbetat inom vården, bland
annat.
Men Ellinor Dahl, innovationsrådgivare på Gotland sedan två månader, valde att lämna vårdjobbet i en tid med krympande resurser och ökad arbetsbörda för att satsa på något helt annat.
Hennes jobb i dag: att hjälpa gotländska uppfinnare att förverkliga sina idéer till färdiga produkter.

Gotland2002-03-07 04:00
Ellinor började med att läsa svenska, tog ifatt gymnasiekompetensen och utbildade sig i Jönköping till industriell produktutvecklare.
Ingenjörshögskolans treåriga utbildning täcker det mesta från att arbeta med idéer och design till hur miljötänkandet blir en del av uppfinningen, hur den ska paketeras och kanske viktigast ­ hur den färdiga produkten ska bli säljbar och synlig på "marknaden".
<span class=MR>Till för vem..?</span>
Vilka är det då som har glädje av hennes kunskaper?
­ Det är förstås de gotländska innovatörerna, folk som antingen bara har en idé eller så kommer det personer hit som redan har en färdig prototyp att visa upp. Hit kan det komma folk som gått och irriterat sig på en sak som de vill förbättra, men de vet egentligen inte hur man går till väga.
­ Jag kan hjälpa dem vidare, diskutera och hitta nya infallsvinklar, lotsa vidare till personer eller företag som kan bistå med ritningar, ge råd om materialval, design och så vidare.
­ Jag brukar säg att jag utbildar uppfinnarna på sina egna produkter.
Uppfinnarna är visserligen bäst på det dom gör, men det behövs mer kunskap om uppfinningen ska leda till något säljbart på marknaden..
<span class=MR>Hjälper hellre andra</span>
Med ingenjörsutbildningen som gedigen grund, skulle Ellinor också ha kunnat bli sin egen, starta företag, bli professionell uppfinnare kanske?
­ Jo visserligen, men jag vill hellre vara en del i skapandet, att satsa på en framtid som uppfinnare skulle kräva för mycket.
­ Jag jobbar hellre så här, hjälper andra att öppna ögonen och förverkliga sina idéer.
Det är mycket som uppfinnaren oftast inte tänker på. Han eller hon är djupt engagerad i att ta fram en prototyp, men man klarar kanske inte av att konstruera sin produkt så att den går att tillverka på ett rationellt, miljövänligt sätt. så det händer inte sällan att uppfinnaren får gå hem och göra om sin läxa, med nya infallsvinklar och förutsättningar.
Uppfinnaren är som regel en man.
­ Kvinnor har också många bra idéer, men de vågar inte komma hit och berätta. Det är lite synd, men alla ska veta att här gäller fullständig sekretess. Alla kan prata med mig om sina idéer och allt som sägs, stannar mellan oss. Jag tror att många som går och funderar på en uppfinning skulle ha stor nytta av att prata av sig en stund. Ofta törs dom inte berätta för någon annan.
<span class=MR>Finns vid Almi</span>
Ellinor Dahl har sin arbetsplats förlagd till Almis lokaler vid högskolan, en lokalisering som har flera fördelar. Tidigare fanns Innovation Gotland vid Lernia.
­ Närheten till högskolan är perfekt. Om det kommer en person hit och diskuterar en idé kan jag se till att han eller hon får kontakt med en student på skolan som kan hjälpa till med utvecklingen. Här på Almi finns kompetens som en uppfinnare som regel behöver inom juridik och marknadsföring till exempel.
Ellinor har en projektanställning under ett år (betald av statliga medel genom Sic, se nedan!). Trots att hon är ny och trots att Innovation Gotland flyttat från Lernia på Broväg till Almi, har många hittat henne. Under ett år kan hon räkna med att bli engagerad i ett 50-tal konkreta uppfinnarprojekt som söker hennes råd.
­ Men av alla som kontaktar mig, kanske 300 på ett år, blir det nog inte mer än sju, åtta produkter som kommer ut på marknaden.
Rådgivare som Ellinor Dahl finns i alla Sveriges län.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om