Reflexer: "En billig livförsäkring"

Bara en tredjedel av svenskarna använder reflex, trots att 40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade sker när det är mörkt.

När poliserna Sara Nilsson och Malin Thilander är ute och patrullerar ser de ganska många som inte har reflexer.

När poliserna Sara Nilsson och Malin Thilander är ute och patrullerar ser de ganska många som inte har reflexer.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2021-01-05 08:09

De allra flesta vet att det är bra att använda reflex men ändå är det många som struntar i det. Skälen till det kan vara många, det kan vara så enkelt att man lagt den i en låda och inte hittar den eller att man inte vill dra en reflexväst över sin snygga jacka. Men det finns goda skäl till varför man bör bära reflex.

– Med reflex syns man på cirka 125 meters avstånd och fordonsföraren har gott om tid att hantera situationen. Utan reflex och i mörka kläder syns man knappt alls och föraren får fem gånger så kort tid på sig att reagera, säger Malte Burwick, chef för den östra sektionen av Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF.

Han säger också att det är allra viktigast att använda reflex i tätorter. 

– Det är där de mest förrädiska situationerna uppstår, särskilt vid övergångsställen där mötande bilar kan blända varandra så att förarna inte upptäcker en mörkklädd fotgängare.

Poliserna Sara Nilsson och Malin Thilander rör sig en hel del på de gotländska vägarna. De ser ofta människor som inte bär reflex, både på landsbygden och i tätorter.

– Vi rullar mycket ute och patrullerar och vi ser ganska många som inte har reflexer. Det blir ju en farlig trafiksituation, säger Sara Nilsson.

– Generellt så upplever jag att folk som är vana vid att var ute, som hundägare och stavgångare, är jätteduktiga på att ha reflexer, medan de som kanske bara tar sig till jobbet eller affären, de är sämre, säger Malin Thilander.

Säger ni till folk om reflexer någon gång?

– Vi har ibland riktade insatser mot oskyddade trafikanter där vi har delat ut reflexer. Och ofta har vi reflexer i bilarna så vi kan veva ned rutan och ge till fotgängare, det är väldigt uppskattat, säger Malin Thilander.

Malte Burwick tror att om fler ska börja använda reflex så måste man få dem att tycka att det är enkelt. Till exempel genom att visa på alternativ till de dinglande reflexbrickorna som sätts fast med säkerhetsnålar och där snöret trasslar ihop sig med nycklarna i fickan.

– Jag gillar snap on reflexer. Man sätter dem ovanför fötterna och de syns från alla håll. När man kommer in är det bara att ta av dem och stoppa i fickan eller hänga dem i hallen så kan alla dela på reflexerna. Det ska vara enkelt och smart.

De båda poliserna har också tips för att få fler att synas bättre i mörkret.

– Om man inte vill ta på sig en reflexväst så finns det ju annat nu, som mössor och pannband med reflexgarn, säger Malin Thilander.

– Och reflexjackor och reflexfärg. Vi vill också trycka på att det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen har reflexer, säger Sara Nilsson.

Sju av tio bilister har svårt att se gångtrafikanter i mörkret och många vill inte låta det vara upp till var och en att bestämma om att ha reflex på sig i mörkret, utan vill lagstifta istället. Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Synbesiktningen. Men det är en lösning som både Polisen och NTF är tveksamma till. 

– Jag ser inte att det är realistiskt. Det är inte relevant att lagstifta om allt och det måste finnas en möjlighet för polisen att följa upp, säger Malte Burwick. 

– Det bästa vore ju om människor kunde ändra sitt tankesätt, som vi gjort nu under pandemin, säger Malin Thilander. 

Sara Nilsson fyller i:

– Det är bra om det är på eget ansvar och i eget intresse, att man vill synas. Det är en billig livförsäkring.

Reflexer

De flesta olyckor med gående inträffar i tättbebyggda områden med gatubelysning. Bär därför reflex även i stadstrafik.

I en bil med halvljus upptäcks gående med reflexer på 125 meters avstånd. Utan reflex är avståndet 20-30 meter.

Reflexer ska gärna sitta lågt på kroppen eftersom bilars halvljus riktas nedåt.

Reflexer syns bäst om de rör sig. Bär dem gärna runt armar och ben och hängande i ett snöre.

Byt ut slitna reflexer. Testa dem i ett mörkt rum och lys på dem med ficklampa.

Källa: NTF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!