Med 188 röster för och 6 emot så röstade Ungern på måndagseftermiddagen ja till Sverige i Nato. Landet är det sista medlemslandet i försvarsalliansen att godkänna Sverige, och nu väntar en del underskrifter och pappersarbete innan Sverige blir fullvärdig medlem i Nato.
Dan Rasmussen, regementschef på P18 på Gotland tog emot Nato-beskedet med glädje.
– Det är väldigt positivt. Under de här två åren som gått sedan Sverige ansökte om medlemskap så har nationen prövats, och det här var en av de sista pusselbitarna mot ett fullvärdigt medlemskap. Det här är en historisk dag, säger han till Helagotland på måndagskvällen.
Vad är det som du ser som mest positivt med dagens besked?
– Nu kan vi tillsammans med våra grannländer med fokus på Östersjöområdet genomföra gemensam försvarsplanering. Om det skulle bli aktuellt att försvara närområdet så kan vi göra det samordnat.
Dan Rasmussen fortsätter:
– Det skickar även signaler till bland annat Ryssland om att vi tillsammans är beredda att möta ett potentiellt hot från dem.
Hur ett svenskt medlemskap i Nato skulle märkas eller påverka Gotland återstår ännu att se, menar regementschefen.
– Jag vill inte spekulera så mycket i det här skedet. Men det man kan säga är ju att vi som fullvärdig medlem får insyn i Natos försvarsplanering, vilket vi inte haft när vi enbart varit partner. När allt väl är klart kan vi på ett bättre sätt synkronisera Sveriges, och därmed även Gotlands, försvarsplanering med Nato.
Dan Rasmussen säger att "fortsättning följer" när det gäller hur Nato-medlemskapet kommer att märkas på Gotland, men han säger att gotlänningarna sedan innan är vana med att se militär från andra länder på ön.
– Det mönstret är gotlänningarna vana vid, att det kommer förband till ön, både svenska och utländska. Det kommer att fortsätta även framöver, men det kommer att ha en delvis annan innebörd. Nu behöver vi inte göra två saker parallellt, utan nu gör vi det tillsammans och i en kontext som i det här fallet heter Nato.
Tills dess att det svenska medlemskapet är helt klart kommer personalen på Gotlands regemente att jobba på som vanligt.
– Vi är inte sysslolösa, utan för oss handlar det om att fortsätta vår tillväxt, utveckla P18, öva och planera för försvaret av Gotland.