Regeringen backar om godsstödet till Gotland

Gotlandstilläget skulle tas bort senast kommande årsskift. Så var det tänkt enligt den modell som utredaren Berit Rollén föreslog, och enligt regeringens beslut i december år 2000.
Men när regeringen Persson i går presenterade sitt förslag till statsbudget för 2003, heter det att avskaffandet får anstå.

Gotland2002-10-09 04:00
­ Jag är inte överraskad, kommenterar Ulf Ahlqvist på ett av fraktföretagen, Schenker-BTL.
Beslutet att ytterligare skjuta på avgörandet om fraktstödet motiveras dels med det ansträngda läget i statens ekonomi, dels med att man vill se först hur de nya, stora snabbfärjorna som sätts in nästa år, kan påverka kostnaderna.
<span class=MR>Skulle bort 1/1 2003</span>
Utredningen som alltså leddes av Berit Rollén och som hette "En förhandlad helhetslösning för Gotlandstrafiken", hade som ett av uppdragen att se närmare på hur gotlandstillägget skulle kunna avskaffas. Detta eftersom det inte är konkurrensneutralt samt att utformningen av stödet är sådant att man inte med säkerhet kan avgöra i vilken omfattning stödet också kommer Gotland till godo.
Utredningen gav upphov till betänkandet "Garanterat transportstandard för Gotland" och där föreslogs bland annat avskaffandet av gotlandstilläget, kombinerat med en sänkning av längdmetertaxan för gods.
Marken föreföll vara beredd för ett avskaffande, men regeringen väljer nu att slå till bromsarna.
Men regeringen väljer att riva upp sitt eget beslut och det trots att man slår fast, att man delar utredarens bedömning att avskaffandet är angeläget.
<span class=MR>Statens finanser...</span>
I budgetförslaget heter det:
"Det är angeläget att kostnaderna för transporterna hålls på en rimlig nivå för att inte hämma utvecklingen av näringsliv och turism på Gotland. Åkeribranschen har varnat för att fraktkostnaderna kommer att stiga mer än vad som kompenseras med den sänkning av längdmetertaxan som föreslås vid ett avskaffande av gotlandstillägget" och man fortsätter:
"Det statsfinansiella läget är ansträngt och det finns faktorer som kan påverka utvecklingen av fraktkostnaderna. Med hänsyn till detta och i avvaktan på resultatet av samarbetsprojektet på Gotland och den eventuella påverkan på fraktkostnaderna som de nya höghastighetsfärjorna kan få anser regeringen att ett slutligt ställningstagande angående avskaffandet av gotlandstillägget bör anstå. Regeringen avser återkomma till riksdagen beträffande en avveckling av gotlandstillägget".
<span class=MR>Ahlqvist inte förvånad</span>
Det kan noteras att man i regeringskansliet inte har full koll på vad som är Gotland och vad som är Visby. I en beskrivning av de senaste årens diskussioner om trafiken till och från Gotland, skriver man "Visby kommun"...
Ulf Ahlqvist på Schenker-BTL säger att han varit införstådd med hur regeringen skulle hantera godsfrågan. Och han stämmer in i regeringens slutsats att det kan vara bra att utvärdera de nya färjorna innan man spikar ett nytt system.
­ Jo, det finns gott hopp om att de nya färjorna kommer att leda till något bra. Vi kommer att kunna utnyttja fartygen på ett helt annat sätt, så det är nog klokt att avvakta, trots allt.
­ Att slopa gotlandstillägget är ett stort steg att ta och vi kan inte vara säkra på vilka effekter det skulle få.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om