Regeringen har tappat greppet om de offentliga finanserna
En av sju människor lever i utanförskap i Sverige. Unga med svag utbildning och utrikes födda drabbas särskilt hårt då de får allt svårare att få det första jobbet. Att Sverige är på väg åt fel håll syns också i de ekonomiska prognoserna. De offentliga finanserna präglas av ökade utgifter om 80 miljarder kronor 2014-2019. Underskotten i statens finanser uppgår till nästan 300 miljarder kronor under samma tidsperiod.
Att Sverige har en finansminister som steg för steg har släppt på ansvaret för ekonomin är därför bekymmersamt. Det är tydligt att Magdalena Andersson (S) har tappat greppet över de offentliga finanserna.
Under hela valrörelsen lovade Andersson att överskottsmålet skulle behållas och att det skulle nås av en socialdemokratiskt ledd regering. I regeringsställning har Andersson i stället meddelat att överskottsmålet ska överges. Det leder till att osäkerheten i svensk ekonomi ökar genom risk för lägre säkerhetsmarginaler och snabba ökningar av statsskulden. Alliansen har därför hindrat regeringen att ensidigt överge överskottsmålet till förmån för en översyn för att behålla trygghet i ekonomin.
Andersson meddelade nyligen att hon längtar efter att genomföra ofinansierade reformer och klargjorde att principen om krona-för-krona överges samt att regeringen kommer att låna till nya reformer. När läget är allvarligt måste man i stället klara av att prioritera bland utgifterna. Genom att spä på det redan höga utgiftstrycket har finansministern tagit ytterligare ett steg mot att tappa kontrollen över offentliga finanser och får det än svårare att komma tillbaka till överskott.
Att på detta sätt bortse från det ansträngda statsfinansiella läget är oroande. Sverige behöver fortsatt ordning och reda i ekonomin. Det ansvaret är Moderaterna beredda att ta.
Vi är också beredda att genomföra de insatser som krävs för att hantera den akuta krisen tillsammans med reformer som bryter det nya utanförskapet. Det handlar framför allt om att öppna nya vägar till arbetsmarknaden och göra det mer lönsamt att gå från bidrag till egen försörjning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!