Regeringen: Ta över
Regeringen vill att Gotland tar över färjetrafiken och det kan bli av redan till 1 januari nästa år. På måndag ska företrädare för Gotland träffa näringsdepartementet och Rikstrafiken för att diskutera hur det ska gå till.- Beslutet är inte fattat, men det här är en viljeyttring om att Gotland tar över trafiken, säger Leif Zetterberg, statssekreterare på näringsdepartementet.
OMSTRIDD. Rikstrafikens generaldirektör Ulf Lundin stod i fokus i går. Gotlands starka kvinnor, landshövding Cecilia Schelin Seidegård och kommunalrådet Eva Nypelius hade också viktiga roller vid mötet om den för Gotlands så avgörande färjetrafiken.
Foto: Tommy Söderlund
Det bekräftades på fredagen. Under dagen hölls samrådsmöte mellan företrädare för stat och kommun.
Regionalt ansvar
- Vi vill se ett större regionalt ansvar för trafiken. Vi har en samsyn kring trafikens betydelse för regionen. Nu vet vi att vi har regeringens stöd. Det är teoretiskt möjligt att det sker samtidigt som Gotland blir en egen region, säger Leif Zetterberg.
Eva Nypelius (c), kommunalråd, tolkar beskedet som att den nuvarande nivån på trafiken till och från Gotland är räddad.
Tackar gotlänningarna
- Det är dagens trafik som ska vara grundbulten i framtiden. Snabbgående fartyg och trafik på två hamnar, som ska vara Nynäshamn och Oskarshamn. Jag vill tacka alla gotlänningar för det starka engagemang som visats den gångna veckan. Den här veckan har varit fantastisk.
Näringsdepartementets högste chefstjänsteman, Leif Zetterberg, påpekade att Rikstrafikens förslag till färjetrafik efter 2015 bara är en teknisk utredning.
- Det finns en del ytterligare att önska i den, det finns ett antal frågor som de inte tagit hänsyn till.
Krävs 500 miljoner
Arbetet med att ta reda på hur Gotland ska kunna ta över trafiken börjar på måndag. Men mycket är oklart, inte minst vad det gäller det ekonomiska ansvaret.
För att Gotland ska kunna ta över krävs att cirka 500 miljoner om året tas från Rikstrafiken och ges till Gotland.
- Vi måste gå till riksdagen i slutändan, men jag talar inte om att minska det statliga engagemanget, säger Leif Zetterberg.
Regiondirektör Bo Dahllöf vill gå rakt på sak i fråga om statens engagemang.
- Vi måste ta tag i de frågorna direkt på måndag, staten måste ta ett fullt ekonomiskt ansvar.
Affärsintressen
Gruppen som ska utreda framtidens färjetrafik kommer att ledas av näringsdepartementet och Gotlands kommun. Rikstrafiken ska också ingå. Från regeringshåll önskas både större
regionalt ansvar och mer marknadstänkande.
- Staten ska stå för grunden, men vi är öppna för regional medfinansiering. Regionala affärsintressen kan vara en del i att förbättra trafiken ytterligare, säger Leif Zetterberg.
Statssekreteraren ser gärna att fler rederier trafikerar Gotland.
Nya aktörer välkomna
- Nya aktörer tar inte av en och samma kaka. Vissa tider är det svårt att få biljett och jag ser inget hinder i att fartyg som korsar Östersjön ska få ta ombord och släppa av passagerare på Gotland.
Staten och kommunen har också enats om att gotlandstillägget nu ska avvecklas.
Gotlandstillägget är det kostandstillägg som drabbar alla transportföretag i Sverige som kör godstrafik till och från Gotland.
Det har varit en del av finansieringen av färjetrafiken, men det kommer under det här året att börja avvecklas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!