Eira, 23, om att kunna tjäna pengar och plugga

Studenter som arbetar vid sidan av plugget känner lättnad över att regeringen vill slopa fribeloppet igen.

Eira Müntzing, 23 år och student.

Eira Müntzing, 23 år och student.

Foto: Embla Hegg

gotland2022-01-30 19:30

Den 11 januari meddelade regeringen i ett pressmeddelande sitt förslag om att fribeloppet förblir borttaget till och med den 30 juni 2022. Fribeloppet är inkomsten en student kan ha från arbete utan att det påverkar lån eller bidrag från CSN. Det togs bort i början av 2020 för att studenter skulle kunna avlasta samhällsbärande verksamheter under pandemin.

Tanken var att fribeloppet skulle återinföras vid årsskiftet men med den ökade spridningen av covid-19 och behovet av folk i vården så vill regeringen slopa fribeloppet återigen. Förslaget är inlämnat till riksdagen som inom kort ska fatta beslut. 

Eira Müntzing, 23 år, studerar på Uppsalas universitet Campus Gotland till byggnadsantikvarie. Bredvid studierna har hon även ett extrajobb. Hon jobbar ungefär 14 till 15 timmar i veckan som servitris på Black Sheeps Arms. Det var av en ren slump hon fick det jobbet, men det kändes självklart när hon väl började.

– Det var morsan som föreslog det, så överhörde servitrisen oss och sa självklart ska du ha jobb! säger Eira Müntzing.

Att fribeloppet fortsätter vara borttaget tycker Eira är en lättnad. Det blir ingen stress över att tänka på hur mycket pengar man får tjäna och hon känner sig inte heller begränsad.

– Det är så jäkla gött, säger Eira Müntzing.  

Det är fler i Eiras klass som har extrajobb, men långt ifrån alla. De flesta studenter hon känner som har ett jobb arbetar på pubar eller som servitriser. Något Eira tror beror på att arbetstiderna passar studenter bra då man kan jobba kvällar och helger och samtidigt plugga på dagarna.

Alla får inte jobb lika enkelt som Eira. Därför finns det behov av rekryteringsbyråer som till exempel studentjob.se. De hjälper och underlättar för studenter att bland annat skaffa extrajobb, sommarjobb och praktikplatser. På hemsidan kan arbetsgivare lägga upp jobbannonser som studenter sen kan söka till. 

Emmelina Sjöstrand som jobbar på studentjob.se berättar att de mest rekommenderade jobben de har är inom lagerarbete, restaurang samt gig-jobb såsom cykelbud.

– Det har även blivit mer intressant med jobb inom försäljning online eftersom man kan arbeta hemifrån, säger Emmelina Sjöstrand. 

När det nya året började ökade andelen studenter som sökte extrajobb drastiskt vilket Emmelina Sjöstrand tror beror på att det finns en större marknad av lediga jobb.

CSN, Studielån
CSN, Studielån
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!