Statsministern Stefan Löfven (S) gav under torsdagens presskonferens beskedet om att reserestriktionerna kommer att hävas den 13 juni. Men han inledde med att säga att det varit en tuff tid för det svenska folket.
– Svenska folket kommer minnas den här våren som prövningens tid, sa Stefan Löfven i inledningen av presskonferensen.
Han påtalade att människorna varit bra på att följa regeringens beslut om restriktioner och att flera regioner ska utöka testningen.
– De ska få allt stöd som går från regeringen, säger Stefan Löfven.
Från och med 13 juni ska symtomfria människor kunna resa inom Sverige.
– Jag förstår att många vill skynda sig att boka resor och träffa familj och vänner som bor i andra delar av landet. Men det här beskedet betyder inte att faran är över, säger Stefan Löfven och fortsätter:
– Varje resa som görs i sommar ska göras med försiktighet.
Han säger att om kurvan vänder uppåt igen – så kommer det att bli nya restriktioner.
– Vi måste vara medvetna om att vardagen fortsatt kommer att vara annorlunda, säger Stefan Löfven.
Vice statsminister Isabella Lövin (MP) säger att restriktionerna kring besöksförbud på äldreomsorg, kring max 50 personer i folksamlingar, på barer och restauranger samt restriktionerna för personer som är äldre än 70 år kommer att ligga kvar.
– Det kommer en dag tills det att vi är igenom den här krisen. Men tills dess kommer vi tillsammans behöva hålla ut, säger Isabella Lövin.
Socialstyrelsen har fått i uppdrag att även samordna regionernas sjukvårdsresurser inför sommaren.
– Om utvecklingen går åt fel håll, då kommer vi åter få skärpa restriktionerna, säger Lena Hallengren (S), socialminister, och fortsätter:
– Vi kommer även ta fram rekommendationer för campingar och badstränder.
Folkhälsomyndigheten betonar att det enbart är personer utan symtom som ska få resa inom landet.
– Vi vill ha ytterligare kontroller kring smittspridningen och är glada över att vi fått gensvar på det. Jag är därför glad att länsstyrelsen fått i uppdrag att se till att det efterlevs, Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.
Han betonar att det är viktigt att de som sköter allmänna transporter, som Destination Gotlands fartyg, tar ansvar för att minska risken för smittspridning.
– Det här kan fungera om vi håller fast vid den sociala distanseringen. Det här inte villkorslöst och även vid de regioner som människor lämnar och även hos de regioner som tar emot flest turister. Resandet får inte innebära att den fysiska distanseringen försämras, säger Johan Carlson.
Folkhälsomyndigheten säger att de ser en viss ökning av smittspridningen i Västra Götaland och i övriga delar av landet ökar antalet smittade på grund av ökad smittspårning, men att det i övriga landet för tillfället inte finns någon ökad smittspridning.
– Det finns vissa oroliga tecken i Västra Götaland, men i övriga delar av landet ser det ganska lovande ut om det fortsätter på det här sättet, säger Johan Carlson.
Han säger att det vidare kommer vara möjligt att sköta utbrott i olika regioner, som till exempel Gotland.
– Vi har kvar den grundläggande möjligheten kring karantän och vi avser stötta de regioner som inte har så stora resurser för att hantera eventuella utbrott, säger Johan Carlson.