Regeringens krav sätter press på myndigheter

GT skrev i förra veckan om Bengt-Rune Björklund i Rone, som anses för sjuk för arbete men för frisk för sjukskrivning.

Gotland2006-05-17 06:00

Han är en av kanske tusen svenskar som "hamnat mellan stolar" och varken får sjukpenning eller a-kassa.
Men så ska det inte gå till i 2006 års Sverige. Ingen ska behöva utsättas för detta att olika myndighetsbeslut går på tvärs och försörjning uteblir.
Arbetslivsminister Hans Karlsson har satt ned foten och i torsdags togs det formella regeringsbeslutet:
Nolltolerans för att "hamna mellan stolar".

Kristallklart
- Regeringens budskap är kristallklart - här råder nolltolerans. Det är oacceptabelt att en enda person hamnar i den här situationen, sa Hans Karlsson i ett pressmeddelande efter beslutet.
Senast den 30 maj ska Försäkringskassan i samråd med arbetsförmedlingen säkra att varje sjukskriven som ska återgå till att söka arbete efter att ha varit sjukskriven får det stöd och den hjälp som behövs.
"Inte en enda person ska hamna mellan stolar..."
- Är det verkligen ett realistiskt mål?
GT ställde frågan till Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg, som i går besökte Gotland:
- Jag tolkar kravet på nolltolerans som en ambition, svarade han. Det är en ambition regeringen uttrycker och vi har precis samma ambition på myndigheten. Att hjälpa människor som varit sjuka länge tillbaka till arbetslivet är ett jätteuppdrag vi har och där arbetar vi i nära samarbete med arbetsförmedlingen. Vi har rutiner för det här och vi jobbar för att förbättra dem ytterligare så att så få som möjligt hamnar utanför så som regeringen beskriver.
- Men nolltolerans... Är det möjligt att nå ända dit hän med tanke på att Försäkringskassan och arbetsförmedlingen arbetar utifrån olika regelsystem och har olika bedömningsgrunder?
- Det finns delar där systemen inte helt harmonierar med varandra, det gäller till exempel villkoren för att få sjukpenning och villkoren för att få a-kassa. Och det är just i den skärningslinjen som det händer att personer som det heter "ramlar mellan stolar". Det vore en hjälp för oss om man från statsmakterna medverkade till att harmoniera regelverken, svarar Curt Malmborg.

Väl utarbetade rutiner
Försäkringskassans länsdirektör på Gotland, Inga-May Engberg och arbetsmarknadsdirektören, Tina Ersson, håller med om att det inte är en alldeles enkel uppgift som regeringen lagt på myndigheterna. Nolltolerans kan vara svårt att nå, menar de.
- Jag tror aldrig vi helt kan komma ifrån att enstaka personer upplever att de blir felbehandlade och kanske "hamnar mellan stolar", säger Inga-May Engberg.
Hon betonar dock att Försäkringskassan på Gotland redan idag har väl utarbetade rutiner och samverkansmodeller för arbetet med arbetsförmedlingen när det gäller att slussa människor från sjukskrivning tillbaka till arbetslivet.
- Men våra bedömningar måste alltid följa de lagar och regler vi har. Sjukförsäkringen är en försäkring för den som inte kan arbeta på grund av sjukdom. Det är den medicinska bedömningen som avgör i varje fall, förklarar hon.
Tina Ersson tycker också att samarbetet mellan myndigheterna fungerar bra på Gotland. Om regeringspåbudet om nolltolerans säger hon:
- Tanken är jättegod, men det förutsätter nästan att vi ser litet mellan fingrar ibland om vi ska kunna nå ända fram, säger hon.

Brottningsmatch
Men samtidigt har arbetsförmedlingarna precis som Försäkringskassan fått propåer om att vara striktare i sina bedömningar. Även det från högsta ort.
- Det här blir en brottningsmatch, säger Tina Ersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!