Politisk kris kan spräcka tidsplan för Gotlandstrafiken

En uppskjuten färjeupphandling går ut över långsiktigheten, menar politikerna. Samtidigt kan detta ge Destination Gotland något av en guldsits.

Lars Thomsson (C) och Hanna Westerén (S) uttrycker båda en oro över att flera gotländska utvecklingsfrågor riskerar tappa fart.

Lars Thomsson (C) och Hanna Westerén (S) uttrycker båda en oro över att flera gotländska utvecklingsfrågor riskerar tappa fart.

Foto: Nils Stahle/arkiv

Gotland2021-07-05 07:50

Statsministern har avgått och leder numera en övergångsregering, som främst ska "fatta beslut i löpande eller brådskande ärenden".

– Frågor med mer politisk tyngd ska skjutas upp, förklarar den gotländska riksdagsledamoten Hanna Westerén (S).

Flera utvecklingsfrågor riskerar nu att försenas. En av dem gäller elkabeln under Östersjön.

– Det ska göras en utredning i höst, sedan måste det snabbt fattas beslut om vi ska ha en ny kabel till 2030, säger öns andra riksdagsledamot Lars Thomsson (C).

Han är även orolig över sjukvårdens finansiering.

– Finansutskottet har krävt en översyn av hela skatteutjämningssystemet och där ville jag få in Gotlands sjukvård och "öfaktorn". Regeringen har svarat att de ska ta tag i ämnet – men nu lär det dra ut på tiden.

Regeringskrisen påverkar dessutom Gotlandstrafikens framtid. Kommande upphandlingsunderlag är ett viktigt dokument för öns utveckling och möjligheter. Det ska helst vara klart inom några år, då nuvarande avtal går ut 2027.

– Den 15 september ska Trafikverket lämna över sin utredning till ansvarig minister – då hoppas vi också att det finns en sådan. Annars lär inte tidsplanen hålla och då blir det väl en förlängning av dagens avtal i stället, tror Lars Thomsson.

Ett upplägg som ingen av ledamöterna verkar önska sig.

– I ett sånt läge vet vi vad vi har, men inte vad vi får. Det blir lite av ett vakuum, exempelvis för företagare som behöver göra investeringar. Mångåriga avtal är bättre, de ger mer långsiktighet, säger Hanna Westerén.

Hon tillägger att en förlängning, eller ett så kallat korttidsavtal, också "kommer med en prislapp".

– Som jag har förstått det måste en ny förhandling göras och då lär ju Destination Gotland sitta med någon slags trumf på hand.

Rederiet vill inte kommentera sitt eget förhandlingsläge inför ett eventuellt korttidsavtal.

– Men om den hypotetiska situationen uppkommer ser vi att parterna gemensamt kommer behöva hitta en lösning, säger styrelseordförande Håkan Johansson.

På Trafikverket är planen alltjämt att ha ett upphandlingsunderlag klart inom de närmaste åren.

– Om vi skulle misslyckas med det så får vi ta ställning till vilka alternativ vi har då, säger projektledare Rolf Haraldsson.

Det bör nämnas att en övergångsregerings begränsningar inte heller är det enda som påverkar de stora Gotlandsfrågorna.

Vi kan även få en helt ny regering inom kort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!