Tolvåring krävs på 2,7 miljoner för IT-attacker

Den tolvårige pojke från Gotland som låg bakom IT-attackerna mot bland andra Region Gotland krävs på 2,7 miljoner i skadestånd av regionen.

Den tolvåring som ligger bakom IT-attackerna mot Region Gotland krävs på 2,7 miljoner kronor i skadestånd.

Den tolvåring som ligger bakom IT-attackerna mot Region Gotland krävs på 2,7 miljoner kronor i skadestånd.

Foto: Thomas Winje Øijord/NTB Scanpix/TT

Gotland2021-11-21 11:04

Det var i tidigt i våras som bland andra Region Gotlands hemsida utsattes för belastningsattacker som gjorde att hemsidan tidvis låg nere. Polisens utredning visade att en tolvårig pojke låg bakom attackerna. Till en början beräknade regionen kostnaderna för attackerna till 1,6 miljoner. Men efter att ha summerat alla utgifter kräver nu Region Gotland pojken på 2,7 miljoner kronor i skadestånd, det avslöjar P4 Gotland

– Det är en enorm summa, ett krav som inte har tagit hänsyn till jämkning när man tittar på en så här ung person, en tolvåring. Vårdnadshavaren har ett väldigt begränsat skadeståndsansvar så att det faller ju på barnet och då är ju det här en skuld han får bära med sig resten av sitt liv, säger tolvåringens juridiska ombud Shantu Wahlgren till P4 Gotland.

I kravbrevet till pojken och hans vårdnadshavare skriver regionens chefsjurist att det är rimligt att regionen kräver full kompensation för vad attackerna har kostat. Det handlar om kostnader för konsulttjänster och inköp av programvara för 2,2 miljoner och eget arbete på nästan en halv miljon, uppger P4 Gotland.

– Vi har en skyldighet att undersöka om vi kan få tillbaka en del av våra kostnader. Det är skattepengar det handlar om, sade regionens digitaliseringschef Anders Granvald till helagotland.se tidigare i år.

Även Gotlands Media drabbades av pojkens attacker men moderbolaget NTM har valt att inte driva ärendet vidare och kräva ersättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!