Regional mat med smak av ramslök

­ Varsågod, säger Riina Noodapera, matambassadör hos Hushållningssällskapet i Roma.
Det hon bjuder på är små förrättsrundlar bestående av gotländskt bröd med en spritsad klick pastej på. Pastejen består av varmrökt lax och creme fraiche kryddat med hackad ramslök. Allt är så gotländskt det bara kan vara.

Gotland2003-04-01 04:00
Förrätten följs av grillspett från en närbelägen gård, nämligen Ejmunds. Här har man lyckats göra något av framdelsköttet, som har en tendens att bli kvar till sist annars.
Till detta serveras palsternacka, morot och persiljerot i tärningar kokta i äppelmust. På bordet finns också fårost från Häftings mixat med Kesella. Därtill finns också salmbärssylt och honungssenap.
Detta - med diverse tillägg - var vad Hushållningssällskapets personal fick njuta av i sitt lunchrum i går. Det var lite av ett genrep.
<span class=MR>Regional mat</span>
Allt det tillagade och framdukade kan utan vidare betecknas som regionalmat från regionen Gotland.
I morgon, onsdag, kommer ett antal representanter för turistbranschen och från medier att få smaka på detta.
När det sker hos Cajsa Warg på Renstiernas gata i Stockholm kommer det också att finnas regionalmat från Halland (rödbetschips till exempel) från Dalarna-Gävleborg och från Stockholm-Uppsala-Södermanland. Det är i dessa fyra regioner som hushållningssällskapen har satsat på matambassadörer i ett projekt som ligger under LivsmedelsSveriges hatt.
Från Gotland deltar Riina Noodapera som ambassadör och med sig har hon producenterna Odd Norman, Roma, och Mari Håkansson, När.
Omdömena från gårdagens smakpanel var berömmande. Det smakade bra och det kändes som något nyskapat inom matområdet. Att det dessutom var fettsnålt - en tjänstemannalunch sa någon - var ytterligare ett plus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om