Regionalflyget hårdast drabbat

Sverigeflyg lägger ner Östersundsflyg.Efter midsommar ställs alla flyg mellan Bromma och Östersund in. - Men Gotlandsflyg är inte hotat, de har hållit på så länge att företaget har reserver, säger Michael Juniwik, vd på Sverigeflyg.

Tv-monitorn på Visby flygplats lyser röd.

Tv-monitorn på Visby flygplats lyser röd.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2010-06-15 04:00
Enligt Sverigeflygs vd Michael Juniwik har regionalflyget drabbats hårdare ekonomiskt än övriga av stoppet efter askmolnet från Island. På det kom pilotstrejken.
- Det var mycket oturligt att parterna kom i konflikt, säger Juniwik.
Just nu ser han ingen risk för Gotlandsflyg, men han är oroad för flera av de andra regionalbolagen som ingår i Sverigeflyg.
- Bolaget hade en positiv tillväxt från och med januari fram till askmolnet och kunderna hade hittat till oss, säger Magnus Trense på Östersundsflyg i ett pressmeddelande.
Östersundsflyg, som flugit sedan mitten av Augusti 2009, har ökat konkurrensen på linjen. Samtidigt har flygplatsen sett ett ökat antal passagerare.
- Att bolaget gått i förlust fram till i april är helt enligt planen, det tar normalt ett till två år att få positiva resultat i ett nytt bolag vilket har varit en del av den kalkyl och plan som ägargruppen haft, säger Magnus Trense.
Trafikuppehållet som orsakats av askmolnet och pilotstrejken har satt stopp för ägarnas kalkyler. Förhandlingarna mellan piloter och arbetsgivare är ännu inte klara, men den långa förhandlingstiden och de många strejkdagarna fick alltför stora konsekvenser för Östersundsflygs ekonomi.
- Det drabbar gotlänningarna på så sätt att de inte kan ta sig till Östersund lika lätt, men inte på annat sätt. Det största hotet är att vårt förtroende hos kunderna skadas. De byter inte företag om de vet att vi fortsätter flyga, säger Michael Juniwik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om