Regionchefen: "Det är positivt att det inte är fler"

Trots coronapandemin minskade konkurserna på Gotland med nästan 30 procent under 2020.

Trots pandemin minskade konkurserna på Gotland med nästan 30 procent under 2020, jämfört med året innan.

Trots pandemin minskade konkurserna på Gotland med nästan 30 procent under 2020, jämfört med året innan.

Foto: Ylva Forslund

Gotland2021-01-07 11:02

När pandemiåret 2020 nu är slut har Upplysningscentralen summerat antalet konkurser på Gotland och i landet. På Gotland gick 24 bolag i konkurs förra året jämfört med 34 år 2019, en minskning med 29 procent. I riket som helhet har antalet konkurser totalt sett vare sig minskat eller ökat.

– En hel del av stöden som regeringen beslutat om har fått önskad effekt och jobb och företag har räddats. Men det är lite tidigt att dra slutsatser, pandemin är inte över, säger Olle Karstorp, regionchef på Svenskt näringsliv Gotland. Han fortsätter:

– Det är positivt att det inte är fler än så länge men det gäller att vara vaksam på vad som händer framöver.

Han tror också att konkurserna hållits nere genom regionens stödåtgärder, till exempel genom att vara flexibla med tillsyn och avgifter och genom vårens lunchkuponger till gymnasieeleverna som hjälpte restaurangerna.

– Det har haft stor betydelse för många att de åtminstone fått kompensation för en liten del av inkomstbortfallet. Men om pandemin inte stoppar snart så finns det risk för fler konkurser under 2021, säger Olle Karstorp.

Thomas Bjuresten, näringslivsstrateg på regionens företagsjour, har haft kontakt med många företag under pandemin. 

– Min känsla är att gotländska företagare är kreativa och flexibla. Det är små företag som har anpassat sig och skurit ned så att de inte är tvungna att gå i konkurs. Och det finns en kämpaglöd, säger han.

Frida Ganshed, verksamhetsledare på Gotlands besöksnäring, tror att det finns flera orsaker till att konkurserna inte ökat under pandemin. En ganska bra sommar, en bra höst, permitteringar och omställningsstöd är några av dem. Men framtiden är osäker.

– Många företag kommer att behöva låna fram till sommaren då inkomsterna kommer. De har inte kunnat fylla på kassorna som de brukar kunna göra.

Hon menar att alla marginaler nu är borta och att många i besöksnäringen väljer att stänga eller minska öppettiderna för att kapa så mycket kostnader man kan. I branschen pratas nu om behovet av fortsatta stödåtgärder och om att det är svårt att kunna planera när det varit oklart kring till exempel permitteringar. Dessutom efterlyser man en dialog med regeringen då många restriktioner som införs gäller just besöksnäringen.

– Det är svårt att sia om konkurser men januari till mars blir tuffa. Kommer det konkurser så kommer de kanske att komma under första halvåret, säger Frida Ganshed.

Frida Ganshed, verksamhetsledare för Gotlands besöksnäring, tror att årets tre första månader blir tuffa för besöksbranschen. Eventuella konkurser kommer troligen under första halvåret.
Frida Ganshed, verksamhetsledare för Gotlands besöksnäring, tror att årets tre första månader blir tuffa för besöksbranschen. Eventuella konkurser kommer troligen under första halvåret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!