Lindvall om pandemi-åren: Vi har lärt oss mycket

I snart två år har pandemin hållit oss i sitt grepp. Samtidigt har Peter Lindvall tillsammans med sin koncernledning lett regionens arbete genom krisen. ”Det finns mycket vi har lärt oss”, säger regiondirektören.

Regiondirektör Peter Lindvall berömmer alla medarbetare inom regionen som gjort och gör vad de kan för att få verksamheterna att rulla på under pandemin.

Regiondirektör Peter Lindvall berömmer alla medarbetare inom regionen som gjort och gör vad de kan för att få verksamheterna att rulla på under pandemin.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2022-01-30 20:45

Den 9 mars 2020 konstaterades det första coronafallet på Gotland, sedan dess har pandemin hängt över oss.

Tuffa restriktioner har mildrats för att stramas åt igen.

Så därför bollar vi upp några frågor, aktuella för stunden och för all del inte bara corona-relaterade, för regiondirektör Peter Lindvall att reflektera kring.

Men låt oss ändå börja där, i coronan:

”Smittan ökar inom äldrevården” har media berättat de senaste dagarna. Hur ser regionens beredskap ut?

– Under hela perioden har vi gjort allt i vår makt för att förhindra att smittan når in till de boende, men när den nu är så spridd som den är blir det naturligtvis en påfrestning utan dess like. Vi var tidiga med besöksrestriktioner på våra äldreboenden och jag tycker att våra medarbetare varit föredömliga i att följa restriktioner och iaktta försiktighet med omsorg om de boende och deras anhöriga. Så gör vi alltjämt.

undefined
Smittan ökar även inom äldreomsorgen, men Peter Lindvall menar att man inom omsorgen varit föredömliga att följa restriktionerna.

Under en period studerade äldre skolungdomar hemma online, för närvarande sker undervisningen i skolan, samtidigt som många elever tvingas vara hemma av smittoskäl och då inte kan hänga med på lektionerna. Hur tänker du där?

– Gotland, som Sverige i stort, har genomgående försökt att hålla förskola och skola öppen då det får så många andra konsekvenser i samhället om också föräldrar tvingas vara hemma. Vad gäller de äldre barnen ser vi att de behöver det sociala sammanhanget. Den psykiska ohälsan bland ungdomar är i högsta grad oroande, därför är närvaron i skolan viktig. Sedan förstår jag att det är ett pussel då även många av våra lärare nu sitter i karantän.

Om vi går utanför pandemin. På sistone har elpriserna ökat kraftigt och företag såväl som privatpersoner riskerar att gå under. 

– Det där beror främst på världsmarknaden och där får vi lita till regeringen och myndigheternas arbete. I det lokala perspektivet har vi förstärkt resurserna inom exempelvis budget-och skuldrådgivningen där människor kan få hjälp med privatekonomiska frågor. En dubblad elräkning kan naturligtvis få konsekvenser, precis som effekter av pandemin, vilket vi försökt hantera genom de sex stödpaket som lanserats sedan pandemin startade.

undefined
Att färjetrafiken till Fårö låg nere i över ett dygn aktualiserar frågan om transporter även mellan Gotland och fastlandet.

Förra veckan skars Fårö i ett helt dygn av från övriga Gotland på grund av stormen. Vilka tankar har det givit?

– Det är en allvarlig beredskapsfråga som vi tidigare lyft med nationella myndigheter, men som nu aktualiserats ytterligare. Tänk en stor brand eller olycka, hur tar man sig då dit? Finns det andra alternativ, helikopter? Kanske andra fartyg. Jag är glad att vår nye beredskapschef Rikard von Zweigbergk tog tag i detta omgående, vi har nu en bra beredskap om detta skulle hända igen. 

I det något större perspektivet var Gotland avskuret då båt- och flygtrafiken påverkades under stormdygnen.

– Precis, det är samma sak i större skala. Det finns på agendan i våra kontakter med exempelvis MSB och behovet av reservhamn kvarstår.

Åter till pandemin. Alla förvaltningschefer har operativt ansvar för sina områden. Du som är chefernas chef, hur stöttar du dem?

– Jag försöker hålla regelbunden kontakt med sms, mejl eller telefonsamtal. Varje vecka ses hela koncernledningen, live eller digitalt. Samtidigt vill jag inte vara för angelägen. Jag har tolv drivna och erfarna chefer som direktrapporterar till mig, är läget extra ansträngt försöker jag vara än mer tillgänglig, de ska alltid kunna slå en signal.

undefined
Två års corona-pandemi är att ha tvingats till krishantering under lika lång tid, menar Peter Lindvall.

Vilka insikter kring ditt eget ledarskap har du fått under de här två åren?

– Det svåra har varit det digitala. Jag tycker om att se folk i ögonen, känna av stämningar och kroppsspråk. Pandemi betyder krisläge, kris har vi vanligtvis i några dagar, nu har det varat i två år. Det har varit viktigt med tätare avstämningar för att se att folk mår bra. Samtidigt är det ibland enklare att leda i kris då alla ofta har samma mål. 

Om vi tänker att pandemin faktiskt går mot slutet, vad har du och övriga koncernledningen med er i positiv mening? Kris är ju utveckling.

– Vi har blivit bättre på att samverka över förvaltningsgränserna, det ska vi fortsätta med. Vi ser en ökad samarbetsvilja. Också stoltheten, att vi har chefer och medarbetare som slår knut på sig själva för att lösa de situationer som uppstår. Jag tror också vi blivit bättre på att kommunicera. Det är grundläggande, folk törstar efter information och det behöver vi alltid arbeta med.

undefined
Peter Lindvall har varit regiondirektör inom Region Gotland sedan januari 2016.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!