Att Gotlandshem har eftersatt underhållet av sina lägenheter gör att bolaget nu tvingas dra i handbromsen för nybyggandet av bostäder i Visby. Ekonomin är för dålig och vad renoveringarna kommer att kosta vet man ännu inte.
– Vi ska uppdatera underhållsplanen under första halvåret i år, säger Gotlandshems styrelseordförande Roger Wärn (M) och berättar att bolaget i dag håller ett extra styrelsemöte för att diskutera ekonomin.
Gotlandshems skulder uppgår till 1,3 miljarder kronor.
– Vi har fastigheter till ett marknadsvärde av 3,3 miljarder. Bolaget är stabilt, men vi har inte obegränsat med kapital, säger Roger Wärn och berättar att han varit öppen mot regionledningen med det.
Men regionrådet Meit Fohlin (S) säger att hon nu är förvånad över Gotlandshems plötsliga helomvändning.
– Det är häpnadsväckande, djupt olyckligt och oroväckande. Hur kunde man för någon månad sedan tro att man skulle bygga nytt kontor för 180 miljoner kronor, när man inte ens har råd att bygga lägenheter, säger hon och berättar att man i ägardirektiven har varit överens om att bygga 500 nya bostäder.
Gotlandshems styrelse vill nu sälja av 19 lägenheter i Havdhem och tomtmark planerad för lägenheter i Slite.
– Att få igång byggandet för att leva och bo på landsbygden misslyckas man med, när man inte ens kan bygga i Visby, säger Meit Fohlin och berättar att Gotlandshem har fått direktanvisad mark i ett läge där andra bolag ligger på för att få bygga.
Hon är nu bekymrad över att Gotlandshems ekonomi ska påverka också den planerade utbyggnaden av Visborg och byggandet av studentlägenheter.
– Pausar man nu sätter man allt i väntläge och det har vi inte råd med när det gäller Visborg.
Regiondirektör Peter Lindvall är bekymrad över Gotlandshems situation och det som nu kommunicerats.
– Det är mycket allvarligt för utvecklingen på Gotland, och för Gotlandshem.
Nästa vecka ska Peter Lindvall träffa bolagets ledning men redan nu öppnar han för att regionen kan tvingas prioritera om:
– Väljer Gotlandshem att avbryta eller pausa måste vi styra om våra resurser. Om de väljer att inte bygga på den mark de har fått direktanvisad kan vi gå ut och göra en markanvisningstävling, så att andra aktörer kan bygga där istället.
Trycket efter byggbar mark är stort. Peter Lindvall menar att pandemin har visat att det går att jobba på distans – och att många vill flytta till Gotland. Med en positiv befolkningskurva måste nya bostäder fram.
– Det är många aktörer som har ögonen på Gotland just nu och vi behöver titta på vad det finns för alternativ. Att det behöver byggas bostäder är helt klart.
Meit Fohlin delar bilden av att det är bråttom att få fram fler bostäder, och menar att kommunikationen mellan Gotlandshem och regionledningen har varit för dålig.
– Det här är ett politiskt ansvar, det är orimligt att göra olika saker fast man har ett gemensamt uppdrag. Det här går ut över hela Gotlands utveckling, säger hon.
Men ordföranden Roger Wärn menar att styrelsen hela tiden har varit tydlig mot regionledningen med att redovisa det ekonomiska läget.
– Vi redovisade kapitalbehovet så sent som i september. Jag tycker att styrelsearbetet har fungerat alldeles utmärkt, säger han.
Om Meit Fohlin har fortsatt förtroende för Gotlandshems styrelse och vd efter det som hänt vill hon inte säga:
– Det vill jag avvakta med till jag har hunnit prata med mina ledamöter.