Anonyma kritiken fortsätter, personalflykt från biblioteken, medarbetare rasar mot teknikförvaltningens ledning. Det är några av rubrikerna som berört arbetsmiljön inom regionen i år. Frågan är hur det avspeglat sig i regionens årliga medarbetarenkät som presenterades under torsdagen.
– Vi mäter sex index och fyra av dem förbättrar sig från föregående år och två ligger kvar på höga nivåer. Det är övergripande siffrorna vi har fått, så vi har inte haft möjlighet att analysera resultatet på djupet, men de signaler jag får från de enheter där det har varit utmaningar i arbetsmiljön är att det har skett förbättringar och det är glädjande. De senaste fem åren har samtliga sex index gjort stora förbättringar. Sen finns det givetvis mycket kvar att göra inom flera områden, säger regiondirektör Peter Lindvall.
Upplever du att det varit ett mer turbulent år?
– Vi är en stor organisation med 6 700 medarbetare fördelade på sex förvaltningar som har ett brett och komplext uppdrag. Det skulle vara konstigt om det inte förekom frågor som rör arbetsmiljön i en så stor verksamhet. Jag vill inte säga att det har varit ett speciellt stökigt år, även om vi också varit i en pandemi och det är klart att det har påverkat alla verksamheter på olika sätt.
Peter Lindvall säger att han är glad över att så många uppger att de känner sig respekterade av sin chef, 86 procent. Dessutom har Region Gotlands attraktivitet som arbetsplats ökat. 27 procent, jämfört med 25 procent förra året, uppger att de skulle kunna tänka sig att rekommendera regionen som arbetsplats.
Det som Peter Lindvall är mindre nöjd med är att man inte kommit till rätta med konflikter på arbetsplatsen. Endast 54 procent har svarat att deras arbetsplats är fri från konflikter.
– Det är ett av våra viktigaste utvecklingsområden. Vi gör en extra satsning nu och framåt eftersom konflikter är en grogrund till dålig arbetsmiljö. Det avspeglar sig i enkäten – hur man mår, hur engagerad man är och hur man trivs.
Även stress är ett prioriterat område.
– När vi mäter stress ser vi att det framför allt är chefer som ligger på en fortsatt för hög nivå. Det kan bland annat bero på att vi är i en pandemi som ger extra stress. Distansarbete tror jag också kan vara en stressfaktor för vissa chefer. Det ställer helt andra krav på ledarskapet och kan leda till stress.