Regionen anlitar inkassobolag

Nästan var tionde faktura från Region Gotland betalas inte i tid. Nu tar regionen hjälp av ett inkassoföretag för att få in pengarna snabbare.

Foto:

Gotland2017-10-02 05:15

Förra året skrev Region Gotland ut över 230 000 fakturor av olika slag, för barnomsorg, hemtjänst, bygglov, felparkeringar och mycket annat. Nästan 22 000 gånger tvingades man skicka påminnelser och nära 10 000 gånger gick det så långt att påminnelsen följdes av kravbrev.

Arbetet med påminnelser och krav har hittills skötts av två anställda vid Region Gotland. Regionen fortsätter att ansvara för påminnelser, men hanteringen av krav och inkasso övertas av Intrum Justitia, en börsnoterad koncern med över 8 000 anställda och verksamhet i 23 länder.

Region Gotland har tidigare haft hjälp med inkasso av Visma, men det har bara gällt att driva in obetalda avgifter får vård och barnomsorg. Från den 1 oktober tar Intrum Justitia över alla krav och inkasso.

– Det kanske blir tuffare. Intrum Justitia har en större organisation, jag tror de har en striktare process och snabbare hantering, säger Annelie Thomsson som är enhetschef för ekonomiservice vid regionstyrelseförvaltningen.

Något som blir striktare är exempelvis avbetalningsplaner för barnomsorgsavgifter. Tidigare har ingen extra avgift lagts på om man skött avbetalningarna utan avisering. Det kommer inte att gå i fortsättningen.

Processen blir samma som tidigare. Påminnelse skickas ut om räkningen inte är betald senast sju dagar efter utsatt datum. Är den fortfarande inte betald efter 21 dagar skickas ett kravbrev ut. Med kravbrevet följer en avgift på 180 kronor, pengar som går till regionen.

Att anlita Intrum Justitia kostar ingenting för Region Gotland. Inkassobolaget tar betalt när ärendet gått till kronofogden. För varje betalningsföreläggande som skickas ut vill bolaget ha 380 kronor, och sedan tar man betalt för att lägga upp amorteringsplaner och skicka avisering. Att lägga upp en plan kostar 170 kronor och aviseringen 60 kronor i månaden.

Den stora vinsten för Region Gotland är att de två personer som arbetat med krav tidigare kan övergå till annat vid ekonomienheten.

– Administrationen har ett stort besparingskrav och har tomma stolar att fylla efter flera pensionsavgångar, säger Annelie Thomsson.

När fordran är över två år gammal anses den så osäker att Regionen Gotland bokför den som avskriven. Förra året gjordes avskrivningar av kundfordringar på över tre miljoner kronor.

– Jag tror inte att den summan kommer att minska framöver, säger Annelie Thomsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!