Att samla regnvatten för att spola sina toaletter med är inte tillåtet på Gotland. Regionen tar betalt för reningen, och kräver då också att man köper det kommunala dricksvattnet och spolar med.
GA har nyligen skrivit om Visbybon Bjerne von Schulman som trotsar regionens regler och har installerat sin egen anläggning för att spola med regnvatten istället för dricksvatten.
– På mina kommande vattenräkningar lägger jag på två tredjedelar och sätter det beloppet i deposition, säger han och menar att syftet med hans installation är att spara på allas gemensamma vatten och inte att snylta på systemet för att slippa undan betalningen.
GA har också berättat om Mats Ekedahl som för tre år sedan installerade sitt system för att spara på regnvatten, men stoppades av regionen. Han är inte ensam. Johan Lundqvist i Slite har 30 års erfarenhet som rörmokare och han ville göra precis likadant:
– Jag ville ha dubbla vattensystem, men regionen var inte beredda att sätta in en särskild mätare. På de här åren har problemet blivit ännu större och det är jättemycket regnvatten som hade kunnat tas tillvara. Jag tycker att det är jättekasst, säger han om regionens ointresse.
Men nu finns en ljusning. Tekniska nämndens ordförande, Karl-Johan Boberg (C), har följt GA:s rapportering och han har agerat:
– Regelverket är alldeles för byråkratiskt. Innovativa lösningar måste främjas – tillåter inte regelverket det måste vi ändra på regelverket, säger han.
Därmed ser det ut som att Bjerne von Schulman och Mats Ekedahl kan köra sina anläggningar utan risk för bestraffning.
– Vi måste ha ett formellt beslut, men jag har pratat med förvaltningschefen som håller med, säger Karl-Johan Boberg.