Ingen restaurang har fått föreläggande i år

Många restauranger har brutit mot den lag som är tänkt att säkra serveringsställen från coronasmittan. Trots upprepade brister har inga restauranger fått större påföljder än en tillsägelse.

När GT begett sig ut på stan för att se om det är trängsel på krogarna har reportern upptäckt återkommande brister på flera serveringsställen.

När GT begett sig ut på stan för att se om det är trängsel på krogarna har reportern upptäckt återkommande brister på flera serveringsställen.

Foto: Joakim Nyberg

Gotland2021-07-24 08:01

Förra året ledde regionens tillsyn av serveringsställen på Gotland till ett tiotal förelägganden. Trots det uppvisar en majoritet av dessa serveringsställen ännu brister, enligt GT:s egna kontroller. De vanligaste bristerna är otillräckligt avstånd mellan sittande sällskap.

Hittills i år har regionens tillsyn inte resulterat i något föreläggande eller beslut, trots att flera restauranger upprepade gånger haft brister.

En vardagskväll i juli behöver GT:s reporter inte gå många meter för att se flera fall av trängsel.

Enhetschef för livsmedelstillsyn och alkoholtillstånd på Region Gotland, Andreas Larsson, säger att inspektörerna i huvudsak arbetar med "dialogen i centrum" och föredrar att prata med verksamheterna istället för att skriva förelägganden.

– Vi försöker i största möjliga mån få verksamheterna att själva vidta rättelse. Om något behöver förändras pratar vi med ansvariga. I de flesta fall räcker detta, säger han.

Trots att regionens inspektörer menar att situationen på Gotlands serveringsställen ser bra ut har GT vid sina egna kontroller, utförda vid ett flertal tillfällen, sett både möblering som inte tillåter gäster att hålla avstånd och sällskap som sitter för tätt.

Andreas Larsson säger att inspektörerna inte kan bestämma hur serveringsställena ska möblera om de inte ser aktiv trängsel. Även då krävs mycket bevis.

– Det kan finnas brister, sen kan det vara en bra period, sen ytterligare brister. Då vill vi gärna se och dokumentera för att kunna gå vidare med ett föreläggande. Det är väldigt höga krav domstolarna ställer på att det ska vara återkommande problem och att det ska finnas god dokumentation.

Trots att dokumentation, enligt Andreas Larsson, är en förutsättning för att kunna gå vidare med ett ärende dokumenteras trängseln sällan. Av de tillsynsprotokoll, skrivna mellan 1 juni och 14 juli i år, som GT tagit del av har det bara i ett fall bifogats foton på bristerna. Vid de flesta tillsynsbesöken skrevs heller inget protokoll.

– I vissa fall kan det handla om återkommande problem. Ett bord som vi bett restaurangen ta bort kanske dyker upp igen tre gånger på raken. Då skriver inspektörerna ett tillsynsprotokoll, säger Andreas Larsson.

I juni fick en restaurang på Stora torget i Visby två gånger inom en vecka påpekande på trängsel mellan sällskap, samt avsaknad av information till gäster.

Andreas Larsson menar att det i sådana fall handlar om hur verksamheten anpassar sig efter tillsägelse.

– Perioden efter de kontrollerna har de inte haft några brister.

Detta är också ett av de serveringsställen där GT under sina egna kontroller märkt en problematik med för litet avstånd mellan sällskapen. När Andreas Larsson får se bilder på detta hänvisar han till svårigheten att förutse gästernas beteende.

– Problemet för både verksamheten och oss är att det händer saker på resans gång. Någon kanske är nöjd efter måltiden och skjuter ut stolen och lutar sig tillbaka. Då är avståndet helt plötsligt annorlunda än det var innan.

Det är inte ett lagbrott att möblera trångt, så länge gästerna trots detta sitter med tillräckligt avstånd. Folkhälsomyndigheten har dock tagit fram vägledande material, där det specificeras att serveringsställen måste ta i beaktande att gäster skjuter ut stolar, samt reser sig för att gå till och från bordet, då de placerar möbler.

Det här gäller

Enligt Folkhälsomyndighetens vägledning för tillsyn åligger det serveringsställena att se till att gäster kan undvika trängsel. Trängsel specificeras som ett avstånd mindre än en meter mellan sällskap. Detta avstånd gäller alltid, alltså även när en gäst exempelvis skjuter ut sin stol för att resa sig och att gå från bordet, även då ska avståndet vara en meter. FHM skriver: "Det är alltså inte tillräckligt att ha en meters avstånd mellan bordskanterna".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!